FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP i HNS o susretu Sanader-Račan

ZAGREB, 10. siječnja 2005. (Hina) - Postignu li se dogovori svladajućim HDZ-om oko proceduralnih pitanja SDP će, doznaje se danas utoj stranci, u potpunosti sudjelovati u radu Hrvatskog sabora.
ZAGREB, 10. siječnja 2005. (Hina) - Postignu li se dogovori s vladajućim HDZ-om oko proceduralnih pitanja SDP će, doznaje se danas u toj stranci, u potpunosti sudjelovati u radu Hrvatskog sabora.

U SDP-u se danas nije moglo više doznati o sastanku čelnika SDP-a i HDZ-a prošloga petka, na kojemu je, kako pišu mediji, navodno dogovoreno rješavanje parlamentarne krize, koja je izbila zbog nezadovoljstva oporbe načinom na koji je u Saboru izglasano povjerenje bivšem ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu.

Oporba je, naime, svoje nezadovoljstvo izražavala na način da je zadnjih nekoliko tjedana posljednje prošlogodišnje saborske sjednice bojkotirala glasovanje u Sabornici.

U SDP-u su za sutra ili prekosutra najavili 'briefing' za novinare na kojemu bi, među ostalim, trebali izvijestiti o spomenutom sastanku, za kojega u stranci kažu da je bio tek "običan sastanak", dok mediji pišu da su čelnici SDP-a i HDZ-a usuglasili sporna pitanja.

SDP-ovci upućuju tek na izjavu predsjednika njihovog saborskog Kluba Mate Arlovića u jučerašnjem "Jutarnjem listu" da, s obzirom da je Žužul podnio ostavku pa oporbeni zahtjev za ponovnim izglasavanjem nepovjerenja postaje bespredmetan, nema razloga da SDP, postignu li se dogovori oko proceduralnih pitanja, ubuduće u potpunosti ne sudjeluje u radu Sabora.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla je danas novinarima da predsjednik SDP-a Ivica Račan o svom zadnjem razgovoru s premijerom Ivom Sanaderom s njom "apsolutno nije razgovarao niti ju je na bilo koji način o tome obavijestio".

Pusić je rekla da je o Račanovom razgovoru sa Sanaderom i sadržajem tog razgovora saznala iz novina.

Račan nije sa mnom o tome razgovarao jer naravno nije ni u poziciji da razgovara budući da SDP nije želio ni potpisati zahtjev za formiranje Istražnog povjerenstva o slučaju Žužul-Sanader, dodala je.

"Ono što gospodin Račan naravno može dogovarati s gospodinom Sanaderom je kako će SDP u parlamentu glasati u slučaju istražnih povjerenstava. U tom slučaju SDP može odlučiti glasati zajedno s HDZ-om, ali ne može odlučivati o tome hoćemo li mi povući naš zahtjev za formiranjem Istražnog povjerenstva o slučaju Žužul-Sanader ili o tome hoćemo li ili nećemo inzistirati na Istražnom povjerenstvu Čačić-Tomčić, koje je već u proceduri.

"Što se nas tiče mi smo rekli i ostajemo pri tome da ćemo inzistirati na nastavku rada Istražnog povjerenstva Čačić-Tomčić zbog toga što je to jedan slučaj koji se pojavljuje uvijek prije izbora, koristi se kao metoda političkog pritiska i borbe, a nikada se ne želi raščistiti do kraja", rekla je Pusić.

Što se istražnih povjerenstava tiče naravno da HDZ i SDP mogu zajedno glasovati u Saboru, ali ne mogu trgovati prijedlozima iza kojih mi (HNS) stojimo. Mi možemo izgubiti u glasanju, u tom slučaju mislim da je tu više pitanje stvara li se tu velika koalicija između HDZ-a i SDP-a, a ne pitanje je li HNS odustao od bilo kojeg od svojih prijedloga, jer nije, poručila je Pusić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙