FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30

ZAGREB, 19. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnjihdogađaja do 4.30
ZAGREB, 19. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnjih događaja do 4.30

ZAGREB

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je u utorak Predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću na ponovnom izboru na dužnost predsjednika Hrvatske. "U Rusiji ste dobro poznati kao pristaša unapređenja produktivnih i uistinu partnerskih odnosa između naših zemalja, proširenja bilateralne, gospodarske i kulturne suradnje. Uvjeren sam da će se prijateljske veze između Rusije i Hrvatske i nadalje svestrano razvijati u interesu zbližavanja naših naroda, jačanja stabilnosti i sigurnosti na Balkanu te u Europi u cjelini", piše Putin.

WASHINGTON

Kandidatkinja za američku državnu tajnicu Condoleezza Rice branila je u utorak američku operaciju u Iraku ustvrdivši da su Sjedinjene Države bile spremne za rat u toj zemlji i odbijajući predvidjeti rokove za povlačenje američkih snaga iz Iraka.

Svjedočeći za potvrdu kandidature pred Odborom za vanjske odnose Senata Rice je odgovarala na pitanja o broju američkih vojnika poslanih u Irak i pripremljenosti Iračana da preuzmu brigu za sigurnost zemlje. Na temu oružja masovnog uništavanja koje nije pronađeno u Iraku iako je to bilo glavno opravdanje predsjednika Georga W. Busha za napad na Irak demokratska senatorica Barbara Box gotovo je optužila Riceovu da je lagala svojim izjavama koje su prethodile ratu u Iraku. "Nije se radilo samo o oružju masovnog uništavanja", rekla je Rice navodeći da je Sadam Husein podupirao terorizam i napao Kuvajt i Izrael te ga se moralo ukloniti jer su ga SAD doživljavale kao opasnost nakon terorističkih napada 11. rujna 2001.

WASHINGTON

U svjedočenju pred Odborom za vanjske odnose Senata kandidatkinja za američku državnu tajnicu Condoleezza Rice kazala je da će Balkan ostati jedno od važnih vanjskopolitičkih pitanja za Sjedinjene Države odgovarajući na pitanje senatora Georgea Voinovicha o stanju u tom području. "Dok Balkan ne bude miran teško ćemo moći misliti o Europi kao istinski cjelovitoj i slobodnoj, tako da moramo riješiti preostala balkanska pitanja", kazala je ona." Napredak je postignut u Bosni i Hercegovini gdje je SFOR okončao misiju i predao je Europskoj uniji, ali Kosovo i Srbija i Crna Gora još predstavljaju skupinu "trnovitih problema".

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush započinje druge četiri godine u Bijeloj kući bez jasnog mandata za vođenje zemlje uz snažno neodobravanje koje Amerikanci pokazuju prema njegovoj politici u Iraku i ekonomiji, zaključci su istraživanja javnoga mišljenja lista The Washington Post i televizije ABC objavljenog u utorak. Samo dva dana pred Bushovu inauguraciju anketa manje od polovice anketiranih, njih 45 posto, reklo je da želi da zemlja ide smjerom kojim je Bush kani voditi dok 39 posto smatra da demokrati trebaju određivati smjer. Ipak, većina od 55 posto očekuje da će Bush bolje obaviti posao predsjednika u iduće četiri godine nego u prvom mandatu.

WASHINGTON

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda produljilo je u utorak mandat nekolicini ad hoc sudaca Haškoga suda (ICTY) kako bi osiguralo da taj sud može dovršiti suđenja svih optuženika do 2008., objavio je UN. Vijeće je u lipnju 2001., omogućilo četverogodišnje angažiranje tzv. ad hoc sudaca za pojedine zadaće kako bi se ubrzao rad ICTY-ja.

BEOGRAD

Trojica srpskih generala vojske i policije koje traži Haški sud bit će uhićeni do 27. siječnja, ako se sami ne predaju, piše beogradski dnevnik Danas. Prema izvorima iz krugova bliskih srbijanskoj vladi, uskraćivanje američke pomoći Srbiji od deset milijuna dolara posljedica je dogovora dviju vlada. Namjera je, navodi sugovornik Danasa, da se javnost u Srbiji pripremi za uhićenje i izručenje generala jer je "Srbija stavljena pred gotov čin i ne smije nastaviti putem kojim je išao Milošević - izolacijom", piše Danas u broju od srijede, kako u utorak navečer prenose beogradski elektronski mediji. Okružni sud u Beogradu još krajem listopada policiji je dao nalog za prisilno privođenje vojnih generala Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića, te policijskih Sretena Lukića i Vlastimira Đorđevića. Optužnicu je primio samo Sreten Lukić, a Vlastimir Đorđević je u inozemstvu.

GAZA

Palestinski predsjednik Mahmud Abas razgovarao je u utorak navečer u Gazi s čelnicima militantnih skupina Hamas i Islamski džihad. Razgovori, održani daleko od očiju javnosti, slijedili su nakon ranijeg samoubilačkog napada Hamasa na izraelsku kontrolnu točku na jugu pojasa Gaze, u kojemu je jedan Izraelac poginuo, a nekoliko ih je ranjeno. Napad se dogodio samo nekoliko sati nakon što je Abas došao u pojas Gaze kako bi uvjerio militante da prekinu s napadima na tom području. Sastanak Abasa s čelnim ljudima militantnih skupina bio je zakazan za srijedu, no Abasa je zatražio hitan sastanak čim je saznao za najnoviji samoubilački napad.

PARIZ

Radnici francuskih željeznica počeli su u utorak kasno navečer 36-satni štrajk koji će izazvati velike poremećaje u željezničkom prometu u cijeloj zemlji, a nezadovoljni vladinim mjerama na štrajk se odlučuju i zaposlenici francuske pošte, javnog sektora te učitelji. Štrajk je organiziran na poziv sindikata predstavnika 168.000 zaposlenika francuskih željeznica koji strahuju da bi vladine mjere za SNCF u 2005., mogle dovesti do gubitka 3.500 radnih mjesta.

BELFAST

Irska republikanska armija (IRA) u utorak je i službeno objavila da ona ne stoji iza najveće pljačke banke u Sjevernoj Irskoj koja je unazadila mirovne napore za zajedničku vladu katolika i protestanata u toj britanskoj pokrajini. Republikanski izvor i Sinn Fein, njezino političko krilo ranije su ustvrdili da IRA nije umiješana u pljačku banke iz koje je u prosincu ukradeno rekordnih 26.5 milijuna funti (38 milijuna eura), no izjava u utorak prvo je službeno priopćenje. "IRA je optužena za umiješanost u nedavnu pljačku Northern Bank". "Mi nismo umiješani", stoji u izjavi potpisanoj s "P O'Neill", kojim se tradicionalno koristi IRA u priopćenjima, prenose agencije AFP i Reuters.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙