FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 16. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajaiz svijeta do 4,30 sati.
ZAGREB, 16. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati.

FORT HOOD

Vojni sud osudio je u subotu vojnika Charlesa Granera na deset godina zatvora zbog zlostavljanja iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib 2003. godine. Kazna je uslijedila dan nakon što je desetoročlana porota vojnog suda u bazi u Texasu proglasila Granera krivim po deset točaka optužnice. Graner, pričuvni vojnik i bivši civilni čuvar u zatvoru, proglašen je krivim za fizički napad, urotu, zlostavljanje zatvorenika, nećudoredno ponašanje i zanemarivanje dužnosti. Mnoge optužbe dobro su dokumentirane fotografijama zlostavljanja i seksualnog ponižavanja snimljenim u listopadu i studenom 2003. koje su procurile u javnost u travnju prošle godine. Porota je odbacila tvrdnju obrane da su Graner i drugi čuvari u američkom vojnom zatvoru Abu Ghraib kod Bagdada samo poštivali naredbe obavještajnih časnika kada su zlostavljali zatočenike. Graner je prvi američki vojnik kojem se sudilo za slučaj zlostavljanja u Abu Ghraibu, dok je još četvero upletenih pripadnika 372 satnije vojne policije priznalo krivnju.

RAMALLAH

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas, koji je prisegnuo u subotu, otići će u ponedjeljak u pojas Gaze na pregovore o prekidu vatre s Izraelom, najavio je palestinski ministar vanjskih poslova. Mahmud Abas "otputovat će u ponedjeljak u Gazu kako bi ponovno pokrenuo dijalog sa svim palestinskim skupinama, posebno Hamasom i Islamskim džihadom, kako bi se postigao prekid vatre" s Izraelom, rekao je novinarima Nabil Šaat. Abas je u govoru u subotu najavio mirovne pregovore s Izraelom, dok su u pojasu Gaze ponovno izbili krvavi sukobi s izraelskom vojskom. "Pokušavamo postići uzajamni prekid vatre kako bi se prekinuo ovaj zlokobni krug" nasilja, naglasio je Abas koji nije osudio oružane napade na Izrael. Izrael je "razočaran" izjavama novoga predsjednika Palestinske samouprave, koji se nije angažirao u "borbi protiv terorizma", rekao je u subotu navečer glasnogovornik izraelske vlade Avi Pazner. "Razočarani smo dvosmislenim izjavama Mahmuda Abasa, a ponajviše činjenicom da nije izrazio ni najmanju namjeru da će se boriti protiv terorizma", rekao je glasnogovornik izraelske vlade

MOSKVA

Četiri ruska komandosa ubijena su u subotu tijekom upada u dvije kuće koje su koristili naoružani militanti, navodno povezani s islamistima u Dagestanu, objavili su ruski mediji. Regionalni šef tajne službe FSB Nikolaj Grjaznov izjavio je agenciji Interfax da su dvjema operacijama spriječeni teroristički napadi, poput prošlogodišnjeg zauzimanja škole u Beslanu. Jedna akcija, usmjerena protiv petorice militanata zabarikadiranih u kući u glavnom dagestanskom gradu Mahačkali, trajala je 15 sati. Kuća je potpuno uništena, ali su teroristi nastavili s pucnjavom iz podruma. U tom napadu poginuo je pripadnik specijalnih postrojbi Alfa. U drugom sličnom incidentu, poručnik i dva komandosa specijalne postrojbe poginuli su, a jedan je ranjen pri upadu u kuću u gradu Kaspijsku, prenosi Intrerfax. Nasilje iz susjedne Čečenije prelilo se u pretežito muslimanski Dagestan, gdje više od deset godina traju sukobi između ruskih snaga i separatističkih gerilaca.

LONDON

Britanski arheolozi pronašli su više od 250 pretpovijesnih špiljskih crteža, za koje se pretpostavlja da su nastali prije 3.500 do 6.000 godina. Slikarije u kamenu otkrivene su tijekom dvoipolgodišnjeg iskapanja tresetišta u Northumberlandu na sjeveru Engleske. Bit će izložene na posebnoj internetskoj stranici sa 6.000 fotografija, najvećoj te vrste na svijetu. Među otkrićima je i kolekcija iz Goatstonesa blizu Warka, gdje je otkriveno 14 oslikanih stjena. Projekt je inicirao stručnjak za spiljske crteže Stan Beckensall, koji je Sveučilištu u Newcastleu poklonio zbirku knjiga, fotografija i crteža. Stručnjaci još uvijek pokušavaju odgonetnuti podrijetlo i značenje apstraktnih crteža, za koje se vjeruje da su djelo čovjeka iz doba neolitika ili ranog brončanog razdoblja.

DŽAKARTA

Novi potres jakosti 5,5 stupnjeva po Richterovoj ljestvici pogodio je u subotu Indoneziju ali zasad nema nikakvih vijesti o eventualnim žrtvama ili materijalnoj šteti. Epicentar potresa bio je oko 200 kilometara jugozapadno od Džakarte, rekao je glasnogovornik vladinih meteoroloških službi. Indoneziju je pogodilo više snažnih potresa nakon onog katastrofalnog od 26. prosinca koji je uzrokovao i tsunamije u kojima je, u zemljama koje leže na Indijskom oceanu, poginulo više od 163.000 ljudi. Posljednji jaki potres zabilježen je u ponedjeljak uz obale Sumatre i bio je jakosti 6,2 stupnja po Richterovoj ljestvici.

MIAMI

Jedanaestomjesečna japanska beba preživjela je transplantaciju šest organa, izvedenu u bolnici na Floridi jer je ta operacija koja je u Japanu zabranjena, objavili su u subotu bolnički izvori. Operacija je obavljena 24. prosinca u bolnici Jackson Memorial Hospital u Miamiju. Yosuke Ohashi dobio je novi želudac, gušteraču, slezenu, bubreg i crijeva od donatora koji je bio star šest mjeseci. Operacija je trajala osam sati, kažu u floridskoj bolnici specijaliziranoj za transplantacije. Ta vrsta operacija u Japanu je zabranjena jer, po tamošnjim propisima, dijete mlađe od 15 godina ne može biti donator organa. Japan je tek 1997. odobrio i transplantacije na odraslima. Kirurgu bolnice u Miamiju koji je izveo transplantaciju Tomoakij Katou smatra da bi operacija nad jedanaestomjesečnom bebom mogla potaknuti izmjenu zakona o doniranju organa u Japanu.

WASHINGTON

Na američkim predsjedničkim izborima 2004. glasovalo je više od 122 milijuna birača, što je najveći odaziv nakon 1968., a izlazak na birališta premašio je očekivanja stručnjaka. Odbor za proučavanje američkoga izbornog tijela, nestranačka institucija iz Washingtona, izvijestio je da je na predsjedničke izbore izišlo 122.265.430 građana ili 60,7 posto biračkog tijela što je najveći odaziv birača nakon 1968. kada je glasovalo 61,9 posto građana s pravom glasa. Republikanski predsjednik George W. Bush službeno je dobio 62.028.719 glasova ili 50,8 posto od ukupnog broja i 11,5 milijuna više nego što je dobio na izborima 2000. Njegov demokratski izazivač senator John Kerry dobio je 59.028.550 glasova, ili 48,3 posto, odnosno 8 milijuna više nego što je demokrat Al Gore skupio 2000. Skupina ocjenjuje da je veliki odaziv na izbore potaknut dubokom emotivnom i političkom podjelom pothranjivanom politikom Bushove administracije, tijesnom predizbornom borbom te izvanrednim naporima i Bushove Republikanske stranke i Kerryjeve Demokratske stranke da što više glasača izvedu na birališta. Unatoč tome što je izlazak na birališta bio iznad očekivanja, stoji u izvješću, više od 78 milijuna Amerikanaca s pravom glasa na dan izbora ostalo je doma. Bush je dobio samo 30,8 posto ukupnoga biračkog tijela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙