FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. prosinca 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je danas kako će se treći sastanak pregovaračkih timova Vlade i mađarskog MOL-a o Ini održati sredinom siječnja, a očekuje da će dati vrlo konkretne odgovore. "Nadam se da ćemo čuti vrlo konkretne stavove kolega iz Mađarske. Mislim da su dva scenarija aktualna - ili ćemo se sve dogovoriti o budućnosti Ine, strategiji, vođenju kompanije i ispunjavanju strateških nacionalnih energetskih interesa, ili ćemo se na pristojan i kulturan, poslovan način razići kako bi neki drugi strateški partner došao u situaciju da s Vladom pregovara", kazao je Vrdoljak gostujući u emisiji Poslovni tjedan Hrvatskog radija. Kazao je i kako nema konkretnog odgovora MOL-a na Vladino traženje da se jasno očituju oko mogućnosti da prodaje Ine (MOL ima 49,08 posto dionica Ine). Ministar gospodarstva protivi se zatvaranju dviju Ininih rafinerija, smatra da je Rijeka sa svojim položajem na moru najatraktivnija i da je davno trebala biti modernizirana, da u Sisku treba zadržati volumen proizvodnje, a odlučiti kojeg proizvoda. Vrdoljak u 2014. očekuje potpisivanje ugovora za tri velika energetska projekta - istraživanje Jadrana, termoelektrane (TE) Plomin C i TE Osijek.

ZAGREB - Koncern Agrokor je s austrijskom VTB Bank ugovorio kredit u iznosu 150 milijuna eura, izvijestilo je danas nekoliko tvrtki iz sastava Agrokora koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi i koje su jamaci za kredit. Kredit je odobren s krajnjim rokom povrata od tri godine od dana korištenja sredstava, navodi se u obavijesti tvrtki koncerna koje su jamci za kredit. Ugovor o kreditu, kako se navodi, sklopljen je u petak, 20. prosinca. Na Zagrebačkoj burzi su do podneva o preuzimanju jamstava za obveze Agrokora izvijestili PIK Vinkovci, Ledo, Jamnica i Zvijezda.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić predstavio je danas na konferenciji za novinare odredbe novog zakona o mirovinskom osiguranju što stupaju na snagu početkom godine, kojima bi se trebali ostvariti ciljevi mirovinskog sustava - adekvatnost, održivost i modernizacija. Prema novom zakonu u punu starosnu mirovinu, za one koju su rano ušli u svijet rada, moći će se ići sa 41 godinom mirovinskog staža i 60 godina života bez penalizacije. Penalizirani pri umirovljenju neće biti ni radnici koji su ostali bez posla zbog stečaja i imaju status nezaposlenih dvije godine uz uvjet dobi i mirovinskog staža. Nakon 2030. godine produžava se dobna granica za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina starosti i to svake godine za po tri mjeseca tako da bi se prijelazno razdoblje završilo 2038., rekao je Mrsić. Pojednostavljen je i izračun mirovina, prema omjerima doprinosa za 1. i 2. stup, rekao je Mrsić i dodao kako je cilj da mirovine iz 1. i 2. stupa budu između 60 i 70 posto plaće. U vrijeme krize trebamo se dogovarati, poručio je Mrsić i pozvao sindikate da se vrate u Gospodarsko socijalno vijeće (GSV) i nastave dijalog socijalnih partnera.

ZAGREB - Dionica ceste Sveti Kuzam - Križišće puštena je u promet danas u podne u svom cijelom profilu, na sva četiri traka, u dužini od 9,4 kilometara, izvijestili su iz Hrvatskih cesta navodeći kako je ukupna vrijednost projekta 956,5 milijuna kuna, bez PDV-a. Komisija tehničkog pregleda je svojim zapisnikom navela da su svi radovi od čvora Križišće do spoja sa državnom cestom D8 prema Krku, napravljeni sukladno projektnoj dokumentaciji. Iz Hrvatskih cesta napominju kako je kašnjenje radova na četvrtoj poddionici uzrokovano problemima s Konstruktorom, koji nije dopuštao uvođenje novog izvođača na gradilište te mjesecima držao dizalicu na trasi vijadukta Križišće, zbog čega se nije moglo raditi punim intenzitetom. Nakon postizanja dogovora s Konstruktorom problema je bilo i s Dalekovodom, zbog blokade te tvrtke. Isto tako, vremenske nepogode su onemogućile predviđeno odvijanje radova, odnosno radove prema dinamičkom planu, navode iz Hrvatskih cesta.

ZAGREB - Tvrtka Dalekovod danas je izvijestila da je potpisala ugovor o izgradnji dalekovoda na Kosovu vrijedan 30,7 milijuna eura. Riječ je o gradnji 400 kilovoltnog (kV) dalekovoda, posao je dobiven na međunarodnom natječaju, a ugovor je potpisan u subotu u Prizrenu, navodi se u priopćenju. Ugovorena vrijednost radova je 30,7 milijuna eura, a projekt je financiran sredstvima njemačke razvojne banke KfW Frankfurt. Opseg ugovorenih radova obuhvaća projektiranje, isporuku kompletne opreme i izgradnju 400 kV dalekovoda duljine 90 kilometara od Prištine do granice Republike Kosovo s Albanijom, a ugovorni rok izvođenja radova je 24 mjeseca. Ovim velikim projektom, koji će se realizirati do sredine 2016. godine, omogućit će se spajanje triju energetskih sustava, Kosova, Albanije i Crne Gore.

ZAGREB - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je tvrtki PPK Karlovačka mesna industrija 11,27 milijuna kuna iz IPARD programa za ulaganja u daljnju modernizaciju proizvodnje. Riječ je o sredstvima iz IPARD programa za prihvatljive troškove u sklopu mjere 103 "Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda u svrhu restrukturiranja tih aktivnosti i dostizanja standarda Zajednice". Tvrtki PPK iz Karlovca isplaćeno je 11,27 milijuna kuna za ulaganje u opremanje postojećih klaonica, rasjekaonica, hladnjača, objekata za proizvodnju mljevenog mesa, mesnih pripravaka i preradu mesa. Karlovačka mesna industrija ta je bespovratna sredstva iskoristila za daljnju modernizaciju tvrtke te povećanje konkurentnosti na tržištu.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj se burzi posljednjeg radnog dana uoči božićnih blagdana trguje mirno, pri čemu Crobexi stagniraju, a nešto više pažnje privukle su dionice kompanija iz sastava Agrokora. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,15 posto, na 1.781 bodu, dok je Crobex10 oslabio 0,1 posto, na 993 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 4,6 milijuna kuna, što je oko 200 tisuća manje nego u petak oko podneva. Najveći promet, oko milijun kuna, do podneva je ostvaren redovnim dionicama Adris grupe, pri čemu im je cijena porasla 1,5 posto, na 305 kuna. Povlaštena dionica Adrisa, kojoj je prošloga tjedna cijena snažno porasla nakon odluke Vlade o prodaji Croatia osiguranja toj rovinjskoj tvrtki, pojeftinila je, pak, 1,5 posto, na 277 kuna. Nakon prošlotjednog snažnog rasta, cijena dionice CO-a oslabila je danas 0,17 posto, na 7.091 kunu, uz mršav promet. Dionicama HT-a do podneva je ostvaren promet od 760 tisuća kuna, pri čemu im je cijena ojačala 0,2 posto, na 176,70 kuna. Cijena dionice Jamnice porasla je 3,3 posto, Zvijezde gotovo 6 posto, a nakon što je prošlog tjedna porasla za otprilike 10 posto, cijena dionice Belja pala je danas 3 posto, na 55 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na tečajnu listu s kraja prošlog tjedna, neznatno oslabila prema euru, za 0,02 posto. Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,633628 kuna. Kuna je oslabila i prema švicarskom franku i to za 0,06 posto, na 6,227974 kune po srednjem tečaju HNB-a. Istodobno je kuna ojačala prema američkom dolaru za 0,12 posto te prema britanskoj funti za 0,11 posto, pa srednji tečaj dolara iznosi 5,580953 kune, a funte 9,121314 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙