FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 20. prosinca 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

VRGORAC/KARAMATIĆI - Hrvatske autoceste (HAC) danas su pustile u promet 16,1 kilometar dugu dionicu Vrgorac - čvor Ploče - Karamatići, na autocesti A1 Zagreb - Split - Dubrovnik, te 7,5 kilometara dugu dionicu između granice s BiH i čvora Metković. Ukupna vrijednost radova na dvjema dionicama je 1,7 milijardi kuna bez PDV-a. Nove dionice u promet je pustio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji je najavio kako se iduće godina završava i ulaz u Luku Ploče, a nakon odobrenja kredita i most Svilaj na Savi, koji je dio interregionalnog koridora V.c. U vrijeme otvaranja oko 20 mještana okolnih naselja prosvjedovalo je na kilometar od mjesta svečanosti na naplatnoj postaji Karamatići tražeći da se njihova naselja žurno prometno spoje s novoizgrađenom autocestom, a na naplatnoj postaji u Vrgorcu 150 prosvjednika izrazilo je nezadovoljstvo što HAC ne zapošljava građane s vrgoračkog područja za potrebe novoizgrađene autoceste. Ministar je, odgovarajući na pitanja novinara najavio kako će HAC u idućih četiri, pet mjeseci napraviti projekt prometnice kojom bi se okolna naselja povezala na autocestu, a zatim će se na temelju studije opravdanosti odlučiti hoće li se graditi ta povezna prometnica. "Vjerojatno se hoće graditi u 2015. godini, a trošak bi bio oko milijun eura", kazao je. Predsjednik uprave HAC-ovog održavanja i naplate Alen Kruhak rekao je kako ipak postoji mogućnost zapošljavanja Vrgorčana te najavio kako će vjerojatno u veljači 2014. biti raspisan natječaj za zapošljavanje 30 do 40 ljudi na vrgoračkom području, a prednost pri zapošljavanju imat će domaće (lokalno) pučanstvo.

ZAGREB - Odluku kojom se daje akreditacija Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, temeljem pozitivnog izvješća neovisne revizorske tvrtke, potpisao je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i uručio je ravnatelju te agencije Anti Pezi. Ova akreditacija Agencije za plaćanja bila je uvjet za korištenje Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda u okviru kojeg je hrvatskim poljoprivrednicima na raspolaganju 2,8 milijardi kuna godišnje za izravna plaćanja, rečeno je. Iz tog fonda u 2014. povlačimo 25 posto sredstava, odnosno 723 milijuna kuna. Akreditacija je garancija da će hrvatski poljoprivrednici putem Agencije, pod uvjetom da se pridržavaju propisanih pravila, od sada, za već podnesene zahtjeve za izravna plaćanja, koristiti predviđena sredstva potpore iz proračuna EU.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede započelo je danas isplatu obeštećenja za proizvođače čije je mlijeko s povišenom razinom aflatoksina otpremano na zbrinjavanje, isplata će biti dovršena do kraja ovog mjeseca, a proizvođačima će biti isplaćeno 1,39 milijuna kuna. Kako se navodi u priopćenju Ministarstva, započela je isplata obeštećenja za proizvođače čije je mlijeko s povišenom razinom aflatoksina otpremano na zbrinjavanje u bioplinska postrojenja. Isplata će biti završena do kraja ovog mjeseca, čime će Akcijski plan za rješavanje pojave aflatoksina u mlijeku biti u potpunosti proveden. Prema bioplinskim postrojenjima tijekom provedbe ove mjere ukupno je otpremljeno 1,39 milijuna kilograma mlijeka za što će proizvođačima ovih dana biti isplaćeno obeštećenje u ukupnom iznosu od 1,39 milijuna kuna, odnosno 1 kuna po kilogramu. U provedbu mjera Akcijskog plana bio je uključen 931 proizvođač kod kojeg je utvrđena povišena razina aflatoksina u mlijeku. Financirana je kompletna kontrola naših inspekcija, a cijela akcija stajala je najmanje 6 milijuna kuna, uključujući i 1,39 milijuna koji se trenutno isplaćuju proizvođačima mlijeka, navode iz Ministarstva i poručuju kako je mlijeko na tržištu pod stalnom kontrolom svih nadležnih inspekcija i potpuno je sigurno.

ZAGREB - Skupština Croatia Airlinesa danas je donijela odluku o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka, a potom i odluku o povećanju temeljnog kapitala ulogom u pravima i izdavanjem novih dionica. Uprava Croatia Airlinesa predložila je, a skupština prihvatila da se temeljni kapital kompanije koji sada iznosi 1,978 milijardi kuna smanji za 1,78 milijardi kuna, na 197,85 milijuna kuna. Pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala provest će se smanjenjem nominalnog iznosa povlaštenih dionica sa 100 na 10 kuna, te nominalnog iznosa redovnih dionica sa 200 na 20 kuna. Smanjenjem kapitala pokriva se preneseni gubitak Croatia Airlinesa iz prethodnih godina, koji je dosegnuo 1,69 milijardi kuna. Nakon odluke o smanjenju temeljnog kapitala, skupština je prihvatila odluku o njegovom povećanju ulogom u pravima Republike Hrvatske - Ministarstva financija u visini do 80,03 milijuna kuna. Temeljni kapital Croatia Airlinesa tako će iznositi 277,8 milijuna kuna.

OSIJEK - U osječkom Poduzetničkom inkubatoru Bios danas je otvoren Microsoft Innovation Center (MIC), treći u Hrvatskoj, nakon varaždinskog i splitskog, otvorenih 2005. i 2010. godine. Direktor tvrtke Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković kazao je kako u svijetu postoji 100 ovakvih centara, u 40 zemalja, što je dio nastojanja tvrtke da se kroz spoj tehnologije, obrazovanja i poduzetništva te potpore startup tvrtkama pomogne lokalnoj i regionalnoj zajednici u povećanju konkurentnosti. Dodao je kako je oko 46 posto IT zajednice u Hrvatskoj oslonjeno na Microsoft tehnologiju, a kroz dva dosadašnja MIC-a Microsoft je do sada investirao više od 13,5 milijuna kuna i izravno pomaže radu više od 250 startup tvrtki, koje su velikoj mjeri izvozno orijentirane.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je pao za 0,45 posto, na 1.778,49 bodova, a Crobex10 smanjen je za 0,90 posto, na 994,48 bodova. Redovni promet iznosio je 13,3 milijuna kuna, pri čemu je najviše, 4,02 milijuna kuna, ostvareno dionicom HT-a koja je pojeftinila za 0,40 posto, na 176,79 kuna. Po prometu slijedi dionica Leda s 2,1 milijun kuna te uz nepromijenjenu cijenu od 8.200 kuna. Među milijunaše uvrstila se još samo dionica Podravke s prometom od 1,6 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,13 posto, na 253,33 kune.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙