FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 17. prosinca 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ocijenio je danas kako je više od 360 tisuća prijavljenih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje realna slika hrvatske ekonomije koja radna mjesta gubi godinama, te najavio da će taj broj rasti i u idućim mjesecima. "To smo i predviđali, da će sa završetkom turističke sezone, odnosno povratkom sezonaca u mjesta boravka, rasti nezaposlenost", izjavio je Mrsić novinarima komentirajući najnovije podatke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje po kojima broj nezaposlenih trenutačno iznosi 360.293. Broj nezaposlenih i dalje će rasti, a bit će najveći krajem veljače iduće godine - to je realna slika hrvatske ekonomije i njezina sezonskog karaktera. Nema čarobnog štapića i to se ne može promijeniti preko noći, dodao je Mrsić. To je slika naše ekonomije, gubimo radna mjesta godinama. Ali, sigurno nećemo izgubiti još stotinu tisuća radnih mjesta, kako neki predviđaju, jer će se otvarati nova radna mjesta u turističkoj djelatnosti, a očekujemo i da će se pokrenuti gospodarstvo, građevina i prerađivačka industrija, kaže Mrsić.

RIJEKA - Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) Bruno Bulić danas je najavio da će taj sindikat poduzeti sve zakonske aktivnosti kako bi osporio program zbrinjavanja viška radnika u Liburnia Riviera Hotelima (LRH), ističući da ne postoje zakonske pretpostavke za njegovu izradu te da će pozvati zavod za zapošljavanje da odbije taj program. Zatražit ćemo od Državnog inspektorata i Ministarstva financija da preispitaju dosadašnje odluke o otkazu, tj. sporazumne raskide radnog odnosa u LRH, rekao je Bulić. Bulić je to poručio s konferencije za novinare na kojoj se govorilo o najavljenu programu zbrinjavanja viška radnika i otpuštanju još oko 87 ljudi. Iz SIK-a ističu da LRH dobro posluje, da je povećao profit i nije u financijskim teškoćama i da nema razloga za viškove, nego da je riječ o gladi vlasnika za većom dobiti, te da očito nije bilo dovoljno što je broj zaposlenih od ulaska većinskog vlasnika, SN Holdinga, u LRH već prepolovljen. Sada su u LRH zaposlene 484 osobe. Bulić je u nastavku apelirao na Vladu da razmisli kome će prodavati tvrtke te da ih ne prodaje onima koji će za godinu dana otpustiti polovinu radnika.

ZAGREB/PULA - Pulska hotelska kuća Arenaturist potpuno će obnoviti hotel Belvedere u Medulinu o čemu je danas sa Zagrebačkom bankom potpisala ugovor o kreditu u iznosu od 17,1 milijun eura, od čega su 12 milijuna eura sredstva iz programa Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za turizam, a 5,1 milijun kuna kreditna sredstva Zagrebačke banke. Pripremni radovi su već u tijeku, a otvorenje obnovljenog hotela, koji će biti kategoriziran sa 4 zvjezdice, očekuje se u lipnju 2014. godine, pod punim imenom Park Plaza Belvedere, izvijestili su iz Arenaturista. Hotel će imati 428 suvremeno opremljenih soba, renovirat će se i zajednički prostori, dobit će i novo izgrađeni spa i wellness centar, koji uz ostalo uključuje dva vanjska i jedan grijani unutarnji bazen, dok sportski sadržaji uz ostalo obuhvaćaju šest nogometnih igrališta (pet travnatih i jedan s umjetnom travom), teniske terene, višenamjensko igralište, atletsku stazu s četiri trake i bacališta, itd.

ZAGREB - Hotelska kompanija HUP-Zagreb i u idućih 15 godina surađivat će sa svjetski poznatim hotelskim lancem, američkim Starwood Hotels&Resorts Worldwide temeljem danas potpisanog ugovora o suradnji slijedom čega će i zagrebački hoteli Sheraton i Westin iz sastava HUP-Zagreb nastaviti poslovanje pod tim Starwoodovim brendovima, a s više od 10 milijuna eura planiranih investicija za 2014. u ta će se dva hotela unaprijediti kvaliteta na svim razinama. Istaknuli su to prilikom današnjeg potpisivanja tog ugovora predsjednik Uprave HUP-Zagreb Anđelko Leko i potpredsjednik korporacije Starwood za regiju EMEA (Europa, Bliski istok, Afrika) Robert Koren pri čemu su obojica naglasili i zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom koja traje već više od 20 godina. S obzirom da osim u Zagrebu HUP-Zagreb djeluje i na dubrovačkom području, u Srebrenom i Mlinima, gdje će, kako je kazao Leko, nakon dugo čekanja dozvola i bez puno podrške, u siječnju iduće godine konačno krenuti njihove investicije u gradnju i obnovu hotela te u druge sadržaje od oko 50 milijuna eura unutar dvije godine, sa Starwoodom se razgovaralo da uđu i na to područje, ali za sada od toga još ništa.

ZAGREB - Bankarska grupacija Cassa di Risparmio della Repubblica di San Marino S.p.A. provodi dokapitalizaciju varaždinske Banke Kovanica, čiji je većinski vlasnik, i to u iznosu od četiri milijuna eura, izvijestili su danas iz varaždinske banke.U priopćenju nakon održane Glavne skupštine dioničara iz Banke Kovanica ističu da time okreću novu stranicu u svom poslovanju te da su u okviru predviđenih inovacija spremni "za redizajn poslovnih procesa Banke". Banka Kovanica osnovana je 1997. pod imenom "Štedionica Kovanica", a 2002. godine preoblikovana je u banku. Od 2007. godine u većinskom je vlasništvu grupacije Cassa di Risparmio della Repubblica di San Marino. Prema posljednjim, nerevidiranim podacima Hrvatske narodne banke, Banka Kovanica je krajem rujna s aktivnom u iznosu od 2,3 milijarde kuna zauzimala 0,29 postotni udio na hrvatskom bankarskom tržištu, a u prvih je devet mjeseci ove godine poslovala s gubitkom od gotovo 21 milijun kuna.

ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda (HEP) bilježi dobar interes za paket "Hepi", kao i povratak dijela kupaca koji su se nedavno odlučili za druge opskrbljivače, rekao je na današnjem susretu s novinarima predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić. Hepi je prvi tržišni proizvod HEP-a za kućanstva predstavljen krajem studenoga, putem kojega kupci mogu ostvariti popuste od 4,5 do 5,5 posto u odnosu na univerzalnu uslugu, a oni vjerniji i do 8,3 posto. Do sada je Hepi izabralo 6.300 kućanstava, kaže Šerić. Ujedno ističe da je 2.600 kupaca, koji su se ranije bili odlučili za druge opskrbljivače, uputilo HEP-u zahtjev za ponovno sklapanje ugovornog odnosa.

ZAGREB - Vrijednost dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobex danas je pala za 0,06 posto, na 1.770,09 bodova, dok je specijalizirani indeks Crobex10 trgovanje završio s blagim rastom, za 0,02 posto, na 991,41 bod. Redovni promet Zagrebačke burze danas je iznosio 15,8 milijuna kuna, a još je 2,7 milijuna kuna ostvareno blok transakcijom Zagrebačke banke, po cijeni od 25,70 kuna. Najveći promet od 4,5 milijuna kuna ostvaren je dionicom HT-a, a cijena joj je porasla za 0,57 posto, na 175,60 kuna. Dionicama AD Plastika trgovalo se za 1,5 milijuna kuna, uz blagi rast cijene, za 0,01 posto, na 126,01 kunu. Za 1,58 posto, na 452 kune, porasla je cijena dionice Luke Ploče, uz promet od 1,4 milijuna kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙