FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 110 dolara, nakon Feda fokus na zalihama u SAD-u

Autor: mkuz
LONDON, 19. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na londonskom tržištu razinu od 110 dolara po barelu budući da je najava američke središnje banke o smanjenju monetarnih poticaja postupno kliznula u drugi plan a fokus se preusmjerio na smanjenje američkih zaliha.

Na londonskom je tržištu barel poskupio 53 centa, na 110,16 dolara, nakon što je jučerašnju trgovinu zaključio u plusu 1,19 dolara. Na američkom tržištu njegova se cijena nije mijenjala i iznosila je 97,87 dolara. Jučer je zaključila trgovanje na dobitku 58 centi.

Cijene nafte pritisnuo je na početku današnje trgovine osjetno viši tečaj dolara zbog Fedova najave smanjenja monetarnih poticaja od početka iduće godine. Naknadno je taj faktor potonuo u drugi plan.

"Jučerašnja Fedova objava privukla je veliku pozornost, ali danas više nije imala tako veliki utjecaj na naftna tržišta", rekao je Michael Poulsen iz Global Risk Managementa.

Trgovci su imali dovoljno vremena da se pripreme za Fedov potez jer su američki gospodarski podaci općenito bili pozitivni tijekom posljednjih nekoliko mjeseci. Odluku je također ublažio signal Feda da će njegova ključna kamatna stopa ostati blizu nule dulje nego što su najavljivali.

"Onima koji žele prodavati zbog smanjene likvidnosti bit će protuteža oni koji žele kupovati jer je to znak da da Fed sada smatra da se izgledi za rast poboljšavaju", dodaje Ole Hansen iz Saxo Banka.

Stoga je fokus tržišta preusmjeren na pad američkih zaliha nafte i derivata u prošlom tjednu. Jučerašnje vladino izvješće pokazalo je da su se zalihe sirove nafte smanjile treći tjedan zaredom, za 2,9 milijuna barela, a zalihe derivata za neočekivano velikih 2,1 milijun barela.

U posljednja tri tjedna zalihe su pale za 18 milijuna barela.

Nakon Fedove najave trgovci počinju zatvarati knjige uoči božićnih blagdana. Očekuje se da će se cijene nafte kretati u ograničenom rasponu i da neće biti iznenađenja.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 106,74 dolara, što znači da je porasla 17 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙