FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 112 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 4. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se danas na londonskom tržištu iznad razine od 112 dolara za barel, poduprte smanjenom opskrbom iz Libije, a na američkom tržištu nastavljen je njihov snažan rast zahvaljujući uklanjanju važnog uskog grla u tamošnjoj naftnoj infrastrukturi.

Na londonskom tržištu cijena barela nafte bila je niža 31 cent u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 112,31 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,17 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,18 dolara višoj cijeni, od 97,22 dolara, nakon što je jučerašnje zatvaranje zaključio u plusu 2,22 dolara.

U posljednje su vrijeme američko tržište kočila ograničenja povezana s naftnom infrastrukturom i povećana proizvodnja nafte iz škriljca, koji su prouzročili gomilanje zaliha u ključnom čvorištu u Cushingu. Jučer je najavljeno rješenje tog problema kroz skorašnje otvaranje velikog naftovoda, koji omogućiti transport nafte prema velikim rafinerijskim kapacitetima na obali Meksičkog zaljeva.

"Vijest o naftovodu to više ohrabruje što se više bliži trenutak kada će Cushing početi povlačiti dodatnu naftu", tumači Gareth Lewis-Davies iz BNP Paribasa.

"To je početak razdoblja pada američkih zaliha", pojašnjava Bjarne Schieldrop iz SEB Banka.

Na londonskom tržištu cijene u posljednje vrijeme podupire smanjena opskrba iz Libije zbog blokade naftnih polja i izvoznih luka. Danas je taj problem u drugi plan potisnula najava Irana da će ponovo povećati proizvodnju na četiri milijuna barela čim budu ukinute sankcije povezane s njegovim nuklearnim programom.

Dodatno je cijene nafte u Londonu prigušila i izjava iračkog ministra za naftu da ne vidi razloga za smanjenje proizvodnje iduće godine.

Danas su se u Beču sastale i članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) kako bi raspravile o proizvodnoj politici. Očekuje se da će zadržati ograničenje proizvodnje na 30 milijuna barela dnevno u prvih šest mjeseci iduće godine.

Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena referentne košarice barela njegove nafte jučer iznosila 108,08 dolara, što znači da je bila 1,34 dolara viša nego u prethodnom trgovinskom danu.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙