FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale prema 108 dolara uoči Fedove odluke

Autor: mkuz
LONDON, 18. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su danas na londonskom tržištu prema 108 dolara za barel uoči odluke američke središnje banke o planiranom smanjenju monetarnih poticaja za gospodarstvo.

Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 31 cent, na 108,13 dolara, nakon što je u utorak pri zatvaranju bio u minusu jedan dolar. Na američkom tržištu njegova se cijena neznatno spustila, na 97,11 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 26 centi.

Očekuje se da će čelnik Feda Ben Bernanke danas naznačiti kada bi središnja banka SAD-a mogla početi smanjivati 85 milijardi dolara mjesečno vrijedan program kupnje obveznica kojim je podupirala globalnu imovinu, uključujući robe. Taj je program proteklih godina kočio jačanje dolara.

"Danas će se tržište fokusirati na prosinačko priopćenje Fedovog Odbora za otvoreno tržište, pri čemu će svaka riječ koja se bude mogla protumačiti kao podrška dolaru dodatno pritisnuti cijene nafte na londonskom tržištu", itiče analitičar Andrey Kryuchenkov iz VTB Capitala.

Iako dobri američki gospodarski podaci potiču špekulacije da bi Fed mogao smanjiti program već danas, mnogi ulagači smatraju da će to učiniti tek sljedeće godine.

"Mislim da bi Bernanke mogao dati jasnu naznaku o smanjenju poticaja. Ako to ne učini danas, kada će? Podaci su se popravili pa nema razloga da to ne učini", ističe Michael Hewson iz CMC Marketsa.

Američko tržište podupiru očekivanja rasta potražnje u najvećem svjetskom potrošaču nafte nakon što su objavljeni podaci Američkog instituta za naftu (API) pokazali neočekivano veliki pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za 2,5 milijuna barela. Analitičari u Reutersovom istraživanju očekivali su smanjenje od 2,3 milijuna barela.

Ulagači će sada pratiti objavu vladinog tjednog izvješća o stanju zaliha kako bi dobili jasniju sliku o izgledima potražnje u Sjedinjenim Državama.

Londonsko je tržište blago pritisnula smanjena potražnja zbog zatvaranja rafinerija u Francuskoj, povezanog sa štrajkom radnika.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 106,57 dolara, što znači da je pala 35 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙