FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam u vezi pregovora s Iranom spustio cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 20. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovo su se danas spustile na međunarodnim tržištima budući da se optimizam u pogledu pregovora o iranskom nuklearnom programu nadovezao na jučerašnju djelomičnu obnovu opskrbe iz Libije.

Na londonskom se tržištu cijena barela sirove nafte smanjila 30 centi, na 106,62 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,55 dolara, pritisnuta djelomičnom obnovom opskrbe iz Libije. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 93,44 dolara.

Zapadne sile željele bi postići preliminarni dogovor o obuzdavanju iranskog nuklearnog programa u drugom krugu pregovora koji se održavaju u Ženevi. Dogovor bi mogao uključivati ublažavanje sankcija za tu članicu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i potaknuti rast izvoza sirove nafte.

Ajatolah Ali Hamenei upozorio je da Iran neće odustati od svojih nuklearnih prava da je Teheran precizirao granice za pregovore kojih se iranski pregovarački tim mora pridržavati.

Bjarne Schieldrop iz SEB smatra da izjave iranskog vrhovnog vjerskog vođe "nisu baš veliki uvod" u drugi krug pregovora, ali je i dalje optimističan kada je riječ o pozitivnom ishodu pregovora.

"Mislim da su, unatoč njegovim izjavama, izgledi za postizanje privremenog dogovora prilično dobri", rekao je Schieldrop.

Jučer je obnovljen izvoz preko libijske luke Melite nakon završetka prosvjeda pa je povećana proizvodnja na obližnjem naftnom polju i ublažena kriza u libijskom gospodarstvu.

Većina libijskih naftnih postrojenja zatvorena je od kraja srpnja budući da su različite skupine u nastojanju da izbore politička prava podvrgnule vladu pritisku, zbog čega je opskrba svjetskog tržišta smanjena za milijun barela dnevno.

Odvojeno je OPEC) danas na svojim stranicama objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte jučer iznosila 105,02 dolara, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙