FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija i Fed u fokusu naftnih tržišta

Autor: mkuz
LONDON, 12. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su danas na londonskom tržištu pod pritiskom naznaka o mogućem skorašnjem otvaranju glavnih libijskih luka ovoga vikenda i očekivanja da bi američka središnja banka uskoro mogla početi smanjivati poticaje za gospodarstvo.

Na londonskom je tržištu barel sirove nafte pojeftinio 27 centi u odnosu na jučerašnje zatvaranje tržište i njime se trgovalo po 109,23 dolara. Na američkom tržištu njegova je cijena ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 97,47 dolara.

Financijska tržišta fokusirana su na Fed i njegove poticaje za najveće svjetsko gospodarstvo. Više nije upitno hoće li američka središnja banka početi smanjivati poticaje već kada će to učiniti, tumače analitičari.

Fedov utjecajni odbor za monetarnu politiku sastaje se idućeg tjedna.

Kroz tri kruga kvantitativnog ublažavanja američka je središnja banka u gospodarstvo ubrizgala ogromne iznose kako bi poduprla njegov oporavak od krize. U potrazi za dodatnim naznakama o njegovom zdravlju, ulagači će stoga pozorno pratiti jedno izvješće s američkog tržišta rada i objavu podataka o prometu u maloprodaji koji će biti objavljeni tokom dana.

Na londonskom je tržištu cijene pritisnula vijest da bi Libija uskoro mogla otvoriti luke blokirane prosvjedima i štrajkovima.

Jučer je tako libijski premijer Ali Zejdan izrazio nadu da će plemena na istoku zemlje ovog vikenda ponovno otvoriti tri naftne luke, od kojih su dvije zatvorene još od kraja srpnja.

Proteklih su mjeseci zatvorena naftna postrojenja u zemlji podupirala cijene nafte na međunarodnim tržištima.

"Ovog vikenda Libija će biti faktor rizika (za cijene na naftnim tržištima). Ovo nije prvi put da je libijska vlada obećala da će luke biti ponovo otvorene, ali ovaj puta to govore i plemenski čelnici", tumači Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

"Sljedećeg tjedna sastaje se i Fed", podsjeća on, ističući da "u globalu sve govori u prilog padu cijena nafte. Nešto su veće šanse da će Fed na tom sastanku odrediti termine za smanjenje poticaja".

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 106,81 dolara, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙