FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte i dalje blizu 111 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 29. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se danas na londonskom tržištu nadomak razini od 111 dolara, budući da su nemiri u Libiji bili protuteža povećanim zalihama u Sjedinjenim Državama.

Na londonskom je tržištu cijena nafte ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na sinoćnje zatvaranje i iznosila je 110,99 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 24 centa višoj cijeni u odnosu na zatvaranje u srijedu. Jučer američka tržišta nisu radila zbog Dana zahvalnosti.

Više od 40 ljudi poginulo je u eksploziji u vojnom skladištu na jugu Libije kada su mještani pokušali ukrasti streljivo. Incident je ponovo skrenuo pozornost na nesposobnost vlade u Tripoliju da uvede red u zemlji koju potresaju sektaški sukobi i štrajkovi.

Libijski izvoz nafte gotovo je ugušen blokadom naftnih polja i luka, kojima paravojne postrojbe, plemena i državni službenici nastoje izboriti veća politička prava ili plaće.

"Nastavljena previranja na istoku Libije naglašavaju teškoće s kojima se suočava ta sjevernoafrička zemlju u nastojanjima da obnovi izvoz", napominju iz JBC Energyja.

Pritom je tržište zapravo dobro opskrbljeno budući da povećana proizvodnja u SAD-u smanjuje potražnju za naftom iz uvoza. Tako je prošlog tjedna proizvodnja u SAD-u prvi puta od siječnja 1989. premašila osam milijuna barela dnevno, pokazuju podaci američke vlade.

Tako su i zalihe sirove nafte poskočile u prošlom tjednu za gotovo tri milijuna barela, dosegnuvši najvišu razinu u mjesecu studenom otkada su se 1982. počeli pratiti ti podaci.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 107,34 dolara, te je bila 20 centi viša u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙