FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 4. prosinca 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, komentirajući danas rad Vlade u prve dvije godine mandata, kazao je da su određeni pomaci napravljeni, ali da zadovoljstva nema dok se ne postignu pozitivne stope rasta BDP-a i ne zaustavi daljnji rast nezaposlenosti. Na konferenciji za novinare u sklopu konferencije "Hrvatska i fondovi EU 2014.-2020." Grčić je, upitan za komentar rada Vlade kojoj je istekla prva polovica mandata, ustvrdio da je ova Vlada napravila određene pomake, i to one sustavne, kroz mijenjanje pristupa funkcioniranju države, javnih financija i gospodarstva u onom dijelu u kojem država može utjecati na uvjete poslovanja. Neki se pomaci, dodao je, vide i u kretanju makroekonomskih pokazatelja, poput usporavanju stope gospodarskog pada. To je sasvim očigledno kada se pogleda krivulja kretanja BDP-a mi se približavamo nuli. Ono s čim ćemo biti zadovoljni bit će kada tu nulu prevalimo i ostvarimo pozitivnu stopu gospodarskog rasta. Vjerujem da bi se to moglo dogoditi u 2014. godini, istaknuo je. Najavio je da će slijedećeg tjedna predstaviti novi investicijski plan za iduću godinu "pa ćete vidjeti da i tamo imamo vrlo optimistične najave iz resora javnih poduzeća i ja im želim vjerovati u ovom trenutku, to je njihova odgovornost. Tu se krije niz novih projekata i respektabilnih iznosa koji se planiraju realizirati", kazao je Grčić.

ZAGREB - Hrvatski sabor donio je danas državni proračun za iduću godinu u kojem su predviđeni prihodi od 113,1 milijardi kuna, dok su rashodi planirani u visini od 130,5 milijardi kuna, što znači da će proračunski deficit biti veći od 17 milijardi kuna. Sabor je danas izmijenio državni proračun za 2013. godinu. Riječ je o drugom rebalansu ovogodišnjeg proračuna, kojim su proračunski prihodi smanjeni za 2,9 milijardi kuna, na 110,25 milijardi, a rashodi povećani za 3,2 milijardi kuna, na 126,8 milijardi kuna. Tako je i deficit uvećan za 6 milijardi kuna, odnosno s 10,24 na 16,3 milijarde kuna, što je udio u procijenjenom BDP-u od 4,8 posto.

ZAGREB - Mađarska naftna i plinska grupa Mol ponudila je Hrvatskoj da otkupi udio u Ini, a ne bude li ga hrvatska vlada mogla ili htjela otkupiti, Mol će ga prodati nekom drugom, kazao je danas potpredsjednik upravnog odbora mađarske kompanije Sandor Csanyi. Prodaja udjela u Ini nije u interesu Mola, koji je u prvom redu zainteresiran za to da Ina posluje na tržišnim osnovama, kazao je Csanyi u razgovoru za mađarsko izdanje Forbes Magazina. "Znamo da je to ključna kompanija za Hrvatsku, dio njezina nacionalnog identiteta, i zato smo hrvatskoj državi ponudili da ga otkupi. To bi bilo u interesu obje strane", kaže Csanyi. "Ako (u Zagrebu) ne budu željeli ili mogli kupiti naš udio u Ini, namjeravamo ga prodati nekom drugom", istaknuo je. Zasebno, Molov financijski direktor Jozsef Simola u Londonu jučer je istaknuo da mađarska kompanija preferira dogovor s hrvatskom vladom o rješenju kojim bi se stvorila dodana vrijednost. Ako se takvo rješenje ne može dogovoriti, preostale opcije uključuju hrvatsko preuzimanje Molova udjela u Ini, odnosno prodaju udjela nekom drugom, rekao je.

ZAGREB - U listopadu je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo realno pao za 0,4 posto na godišnjoj razini, drugi mjesec zaredom, ali manje nego što se očekivalo. Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u listopadu, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno pao za 0,5, a realno za 0,4 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. "Trgovina na malo pod negativnim je utjecajem neizvjesnosti na tržištu rada - rasta nezaposlenosti, pada zaposlenosti i realnih prosječnih plaća - i visoke razine potrošačkog pesimizma, što potvrđuju pogoršana kretanja indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača za listopad", navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a. Značajniji oporavak potrošnje ne očekuju u ovoj godini.

ZAGREB - HŽ Infrastruktura objavila je danas poziv na iskaz interesa za sudjelovanje u postupku restrukturiranja poduzeća Pružne građevine i podnošenje neobvezujućih ponuda. Restrukturiranje se provodi prodajom 100 postotnog poslovnog udjela putem otvorenog prikupljanja javnih ponuda koji će se provesti u dva kruga. Neobvezujuće ponude podnose se najkasnije do 17. siječnja 2014. Od ponuđača se očekuje zadržavanje postojeće djelatnosti, preuzimanje svih radnika, jednokratno plaćanje kupoprodajne cijene kao i plaćanje, preuzimanje i/ili zamjena svih državnih jamstava te jamstava danih od strane prodavatelja. Jedan od uvjeta je i da je ponuđač tijekom 2010., 2011. i 2012. godine uredno izvršio radove obnove, održavanja i/ili izgradnje najmanje tristo kilometara željezničkih pruga te da je ostvario prosječni godišnji prihod od dvjesto milijuna eura. Pružne građevine su tvrtka koja se bave projektiranjem, građenjem, obnovom i održavanjem željezničke infrastrukture, a imaju 2.040 zaposlenih. Tijekom ove godine tvrtka je potpisala okvirni sporazum s HŽ Infrastrukturom o radovima na obnovi 150 kilometara pruga godišnje za razdoblje od 2014. do 2017. godine, ukupne projicirane vrijednosti 2,4 milijarde kuna.

ZAGREB - Zagrebačka banka i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavile su danas kreditnu liniju koja će omogućiti lakše investiranje u energetsku učinkovitost i projekte vezane uz obnovljive izvore energije. Kreditna linija iznosi 20 milijuna eura. Dio je EBRD-ova projekta koji omogućuje kreditiranje poduzeća i jedinica lokalne samouprave za ulaganja u energetsku učinkovitost i male projekte obnovljivih izvora energije. Ta kreditna linija, kako je rečeno, korisnicima kredita uz besplatnu tehničku pomoć omogućuje i pristup bespovratnim poticajnim sredstvima Europske unije. Otvorena je i javnom i privatnom sektoru, a omogućava korištenje bespovratnih sredstava europskih fondova. Iznos bespovratnih sredstava za projekte koji će zadovoljavati kriterije uštede energije i/ili smanjenja CO2, bit će od 5 do 10 posto iznosa kredita za poslovne subjekte, odnosno od 10 do 15 posto iznosa kredita za jedinice lokalne uprave i samouprave.

ZAGREB - Atlantic Grupa i Unilever potpisali su danas ugovor kojim Atlantic u Hrvatskoj i Sloveniji preuzima distribuciju tog jednog od najvećih svjetskih proizvođača robe široke potrošnje, izvijestili su iz Atlantica. U portfelju Unilevera, čiji prihod prelazi 50 milijardi eura, su robne marke Knorr, Rama, Lipton, Bertolli, Hellmann's, Dove, Axe, Rexona itd. Danas potpisani ugovor je, promatrajući ukupnu godišnju vrijednost prodaje iz portfelja na tržišima Hrvatske i Slovenije, vrijedan ukupno 32 milijuna eura. Preuzimanjem Unileverovog distributivnog porfelja na hrvatskom i slovenskom tržištu Atlantic Grupa potvrđuje status vodećeg distributera u regiji, ističu iz te kompanije.

SPLIT - Ni u četvrtom pokušaju prodaje Dalmacijavina za 158 milijuna kuna na splitskom Trgovačkom sudu danas nije bilo zainteresiranih kupaca. Na sudu se pojavilo desetak radnika te stečajni upravitelj Perica Mitrović koji je rekao kako je realna prodajna cijena za Dalmacijavino od 100 do 150 milijuna kuna. Dalmacijavino se prodaje u paketu s imovinom opterećenom hipotekama i zaštićenim brendovima kao što je Pipi. Tijekom prethodna četiri pokušaja prodaje niti u jednom nije bilo zainteresiranih za kupnju pa je početna cijena od 280 milijuna kuna u nekoliko navrata bila spuštena, a sve kako bi se pronašao kupac. I za slijedeću prodaju cijena će se spuštati, a za koliko o tome će odlučiti Odbor vjerovnika.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobexi i danas bilježe tek neznatne promjene, jer uz nisku likvidnost i nemaju snage za znatnije pomake, pri čemu se nešto više trguje tek dionicom HT-a, dok je najveća dobitnica dionica Lošinjske plovidbe. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,06 posto, na 1.759 bodova, a Crobex10 0,02 posto, na 990 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 2,4 milijuna kuna. Jedina s milijunskim prometom do podneva je bila dionica HT-a, čija je cijena ojačala 0,67 posto, na 173,33 kuna. Slijedi dionica Lošinjske plovidbe, s prometom od 493.000 kuna. Po skoku cijene za 33,4 posto, na 79,19 kuna, najveća je dobitnica. U vrlo skromnom trgovanju, po gubitku izdvaja se dionica Diokija, s padom cijene za gotovo 10 posto, na 4,87 kuna, uz promet od svega 37.000 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema euru za 0,04 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,630144 kune. Na vrijednosti je prema kuni dobio i švicarski franak, ojačavši 0,12 posto, te srednji tečaj franka iznosi 6,212966 kuna. Istodobno je američki dolar oslabio prema kuni za 0,12 posto, a britanska funta za 0,42 posto. Srednji tečaj dolara iznosi 5,614115 kuna i funte 9,184092 kune.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙