FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 17. prosinca 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BERLIN

Angela Merkel dobila je treći kancelarski mandat na glasovanju u donjem domu njemačkog parlamenta Bundestagu u utorak, čime je otvoren put za prisegu njezine nove "velike koalicijske" vlade i službeno preuzimanje vlasti kasnije tijekom dana. Merkeličini konzervativci zabilježili su najbolji rezultat u više od dvadeset godina na izborima 22. rujna, ali su bili prisiljeni na duge koalicijske pregovore sa socijaldemokratima (SPD) čiji su članovi odobrili koalicijski sporazum tek prošlog vikenda. Glasovanje u Bundestagu bilo je samo formalnost budući da vladajuće stranke imaju veliku većinu mjesta u donjem domu parlamenta. Ukupno 462 zastupnika podržalo je Merkel za kancelarku, 150 je bilo protiv, a devet suzdržanih.

TOKIO

Usred krize s Kinom zbog teritorijalnih razmirica, Japan je u utorak objavio da će za pet posto povećati vojne troškove u pet sljedećih godina, zalažući se istodobno za pacifizam. Konzervativni premijer Shinzo Abe dao je zeleno svjetlo troškovima od 24.700 milijardi jena (175 milijardi eura) za razdoblje 2014.-2019. koji će, uz troškove za osoblje, uključivati kupovinu triju bespilotnih letjelica, 17 zrakoplova vertikalnog uzlijetanja Osprey, 52 amfibijska vozila i pet podmornica. Toj opremi očito namijenjenoj zaštiti udaljenih pomorskih posjeda, treba dodati kupovinu dva razarača opremljenih proturaketnim sustavom Aegis kao i 28 novih američkih lovaca F-35, najnovijih modela.

ISTANBUL

Turska policija uhitila je sinove trojice ministara u sklopu istrage o navodnom podmićivanju vezano za javne natječaje, pišu u utorak turske novine. Policija je u zoru provela akciju u Istanbulu u kojoj je uhitila najmanje 18 osoba, među kojima dobro poznate poslovne ljude, i pretražila je sjedište državne banke Halkbanka u Ankari, rekli su izvori. Na internetskim stranicama Hurriyeta i drugih novina piše da su uhićeni sinovi ministra unutarnjih poslova Muammera Gulera, ministra gospodarstva Zafera Caglayana i ministra okoliša i gradskog planiranja Erdogana Bayraktara.

MANILA

Američki državni tajnik John Kerry upozorio je u utorak Kinu da ne bi smjela proglašavati zonu zračne obrane iznad Južnokineskog mora, sličnu onoj uvedenoj krajem studenog nad Istočnokineskim morem. "Zona iznad Istočnokineskog mora ne smije se primjenjivati a Kina se mora suzdržati od poduzimanja slične jednostrane akcije drugdje u regiji, a posebice iznad Južnokineskog mora", kazao je John Kerry na konferenciji za tisak u Manili. Prigodom dvodnevnog posjeta Filipinima, prvog otkad je stupio na dužnost, američki državni tajnik je otvoreno podržao Filipine, nazvavši zemlju "ključnim saveznikom" nasuprot Kine koja od Filipina potražuje nekoliko otočića. Washington i Manila su pred zaključivanjem sporazuma o privremenom stacioniranju na Filipinima američkih vojnih postrojbi, aviona i brodova. Zadnje američke baze ondje su zatvorene 1992.

BRUXELLES

Označavanje hrane bojama semafora kao zdrave ili manje zdrave za ljudsku prehranu uvela je Velika Britanija u lipnju ove godine kao "dobrovoljni sporazum svih zainteresiranih strana", koje na njega pristanu, a Italija, uz podršku desetak zemalja članica, među njima i Hrvatske, požalila se na takvo rješenje jer bi ono moglo ugroziti slobodan protok roba na unutarnjem tržištu i negativno utjecati na proizvode zaštićene oznakom kvalitete na razini EU-a. Britansko ministarstvo zdravlja je 19. lipnja usvojilo preporuku proizvođačima i trgovcima hrane da na dobrovoljnoj osnovi uvedu označavanje hrane bojama semafora prema količini ukupne masti, zasićene masti, šećera i soli na 100 grama proizvoda. Po tom rješenju crvenom bojom bi se označavali nezdravi proizvodi, zelenom zdravi, a žutom oni koji su na sredini te ljestvice. Tu nije riječ o prijedlogu uredbe ili bilo kojem drugom obliku zakonskog rješenja na razini Europske unije i riječ je o britanskoj preporuci za područje Velike Britanije.

LJUBLJANA

Slovenska policija u utorak je izvršila 11 kućnih pretraga na privatnim adresama i poslovnim sjedištima i uhitila tri osobe u vezi s istragom gospodarskog kriminala u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB). Policija je priopćila da se na lokacijama u Ljubljani i Mariboru kod fizičkih i pravnih osoba traži poslovna dokumentacija i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u nastavku kaznenog postupka. Istrage se vode temeljem prijava NLB-a, čiji je direktor Janko Medja u utorak izjavio da se istraga odvija na lokacijama banke u Ljubljani i Mariboru te da je suradnja s policijom zadnjih tjedana vezana uz njihove prijave odlična, ali da više ne može reći zbog interesa istrage i same banke. Policija je objavila da istragu usmjerava specijalizirano državno tužiteljstvo i da se radi o sumnjama za više kaznenih djela zloporabe položaja ili prava ovlaštenih osoba, za što se u slučaju osude može dobiti kazna do 8 godina zatvora. Pretpostavlja se da se radi o istrazi vezanoj na neopravdane i velike kreditne plasmane banke u prošlosti.

SARAJEVO

Zagađenje zraka u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini tijekom prosinca višestruko je premašilo dopuštene vrijednosti, a ljudima koji tamo žive ozbiljno je ugroženo zdravlje, upozoravaju u utorak lokalni mediji. Najteže stanje je u gradskim i industrijskim središtima poput Sarajeva, Zenice i Tuzle. Nevladina udruga "Eko forum" iz Zenice potvrdila je kako je u ponedjeljak u tom gradu zabilježena rekordna koncentracija od tisuću mikrograma prašine po prostornom metru, dok je koncentracija sumpordioksida u zraku premašila vrijednost od 500 mikrograma. "Stanje zraka u Zenici doslovno je katastrofalno. Vrijednosti prašine prelazile su više od tisuću, a sumpordioksida preko 500 (mikrograma), a poznato je da se u slučaju koncentracije sumpora većoj od 500 u trajanju dužem od četiri sata mora proglasiti stanje uzbune. To se ipak nije dogodilo, a i da se dogodilo Zeničani moraju udisati kakav god zrak imali", kazao je Harun Drljević iz zeničkog "Eko foruma".

RIM

Vulkan Etna na Siciliji više nije aktivna u utorak ujutro što je omogućilo ponovno otvaranje obližnje zračne luke u Cataniji, zatvorene na dva dana, objavili su talijanski mediji. Iako je aktivnost bila ograničena na vrh vulkana, najvišeg u Europi (3350 metara), uprava za krizna stanja odlučila je u nedjelju zatvoriti zračne luke u Cataniji i Comisu zbog oblaka pepela koji su se dizali u nebo. Ukupno je poremećeno 150 letova, neki su čak i otkazani, tijekom dva dana zatvorena zračnog prometa u području Catanije, prema upravi zračne luke.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙