FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 14. prosinca 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

PRETORIA - Nelson Mandela, kojemu svijet odaje počast već tjedan dana, trebao bi u subotu ujutro krenuti iz Pretorije na posljednje putovanje prema postojbini svojih predaka, na ruralnom jugu zemlje, gdje će nekadašnji južnoafrički predsjednik biti pokopan u nedjelju. Prije nego što zrakoplov s lijesom poleti, južnoafrička vladajuća stranka ANC, kojoj je junak borbe protiv apartheida cijeli život ostao vjeran, priredila mu je posljednju počast.

SARAJEVO - Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine objavilo je u subotu kako je podignulo optužnicu protiv 23 osobe ili tvrtke osumnjičene za porezne i carinske utaje u iznosu većem od pet milijuna eura. Kako se ističe, riječ je o najvećoj posljeratnoj optužnici za organizirani kriminal, pranje novca i porezne utaje. Tri osumnjičene osobe nalaze se u pritvoru, a državno odvjetništvo nastavlja istragu s ciljem otkrivanja i dokazivanja odgovornosti osumnjičenih ovlaštenih službenih osoba u Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) koje su i omogućile nezakoniti povrat poreza.

PODGORICA - Tim liječnika iz KBC Rebro iz Zagreba dobitnik je ovogodišnje nagrade "19. prosinca", upriličene povodom dana Podgorice, za sudjelovanje u presađivanju bubrega u Crnoj Gori. Devetočlani transplantacijski tim, na čijem je čelu ministar zdravstva Rajko Ostojić, nagrađen je za nadzor i sudjelovanje u deset presađivanja bubrega s timom liječnika Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici. Te su operacije u Crnoj Gori izvođene po prvi put.

WASHINGTON/ŠANGAJ - Američki ratni brod koji nosi navođene projektile prošlog je tjedna u Južnokineskom moru bio prisiljen na manevar kako bi izbjegao sudar s kineskim ratnim brodom, objavila je u petak američka Pacifička flota. Incident se dogodio kad je američki brod USS Cowpens plovio u blizini jedinog kineskog nosača zrakoplova Liaoninga u vrijeme povećanih napetosti nakon što je Kine proglasila identifikacijsku zonu zračne obrane sjevernije u Istočnokineskome moru, izjavio je jedan američki vojni dužnosnik.

TOKYO/WASHINGTON - Japan i zemlje jugoistočne Azije pozvali su na slobodu zračnog i morskog prostora u subotu dok kinesko vojno samopouzdanje pojačava regionalne napetosti te nakon što je jedva izbjegnut sudar američkog i kineskog ratnog broda u spornom Južnom kineskom moru. Nedavna objava Kine o uspostavi zone protuzračne obrane kojom su obuhvaćeni sporni otoci u Istočnom kineskom moru i njezini teritorijalni sporovi u Južnom kineskom moru izazvali su zabrinutost da bi manji incident u spornim morima mogao brzo eskalirati.

BAMAKO - Najmanje dva afrička vojnika snaga UN-a u Maliju (MINUSMA) ubijena su, a nekoliko plavih kaciga i vojnika ranjeno je u napadu automobilom-bombom u subotu na banku u Kidalu, na sjeveroistoku Malija, izjavio je izvor iz MINUSMA-e. "Zasad računamo s najmanje dvoje mrtvih i više ranjenih među afričkim postrojbama MINUSMA-e", izjavio je taj izvor snaga UN-a iz Gaoa, velikog grada na sjeveru Malija, 300 km južno od Kidala.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙