FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 7. prosinca 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

JOHANNESBURG

Nizom počasti i komemoracija koje će se održati u znak sjećanja na Nelsona Mandelu te njegovim pokopom 15. prosinca u rodnome mjestu Qunu, kojemu će prisustvovati brojni visoki dužnosnici i čelnici iz cijeloga svijeta, Južnoafrička Republika u idućih će tjedan dana postati "središte svijeta". Političari, među kojima brojni predsjednici država, aktualni i bivši, umjetnici, duhovni vođe sa svih strana svijeta pridružit će se obilježavanju sjećanja na ovoga velikog čovjeka koji je preminuo u četvrtak u 95. godini u Johannesburgu nakon šestomjesečne borbe s bolešću te životne borbe protiv nepravde koja ga je stajala 27 godina provedenih u zatvoru. Među onima koji će doputovati u JAR kako bi odali počast ikoni borbe protiv apartheida su aktualni američki predsjednik Barack Obama i dvojica njegovih prethodnika George W. Bush te Bill Clinton.

NEW YORK

Šefovi UNICEF-a, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i humanitarnog odjela UN-a zajedno su pozvali na zaštitu zdravstvenih ustanova i njihova osoblja u Siriji. U zajedničkom priopćenju čelnici tih organizacija Anthony Lake, Margaret Chan i Valerie Amos "oštro osuđuju napade na zdravstvene ustanove u Siriji", kao i posljedice koje ostavljaju na pacijente i medicinsko osoblje. Smatraju da su napadi ratni zločini koje bi trebao kazniti međunarodni sud te ističu da je u Siriji "oštećeno ili nije u upotrebi oko 60 posto javnih bolnica" nakon brojnih napada i sukoba. I mnoga vozila hitne pomoći ukradena su ili su potpuno neupotrebljiva.

SEUL

Sjeverna Koreja je u subotu priopćila da je prognala osamdesetpetogodišnjeg Amerikanca kojeg je od listopada držala u zatvoru, prenose agencije. Merill Newman iz Kalifornije prognan je "iz humanitarnih razloga", rekla je službena novinska agencija KCNA ističući njegovo slabo zdravlje i "iskreno kajanje", kako prenosi AFP. Sjeverna Koreja je zatočila Newmana, veterana korejskoga rata, zbog "neprijateljskog djelovanja" ne navodeći druge pojedinosti. Sjedinjene Države su izrazile zadovoljstvo zbog sjevernokorejske odluke da pusti američkog državljanina Merrilla Newmana koji je uhićen koncem listopada kao turist, priopćio je u petak State Department a prenosi agencija Reuters.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙