FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 17. prosinca 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

SEUL

Sjevernokorejska politička i vojna elita javno je u utorak prisegnula odanost vođi Kim Jong-unu manje od tjedna nakon što je naredio pogubljenje moćnog obiteljskog saveznika u rijetkom primjeru javne čistke. Mladi vođa bio je u središtu pozornosti u Pjongjangu na velikom obilježavanju druge godišnjice smrti njegova oca Kim Jong-ila. Javno pokazivanje odanosti dogodilo se samo nekoliko dana nakon prošlotjednog smaknuća Kim Jong-unova tetka Jang Song-thaeka kojega se do tada smatralo drugim čovjekom Sjeverne Koreje. Zbacivanje Janga poklopilo se s propagandom koja je povezala mlađeg Kima s ostavštinom njegova oca u tjednima koji su prethodili godišnjici.

JUBA

Nova pucnjava čula se u utorak ujutro u glavnom gradu Južnog Sudana, dan nakon što je predsjednik te mlade države Salva Kiir objavio da je uveo policijski sat nakon neuspješnog "pokušaja državnog udara". Sporadična pucnjava, posebice teškim naoružanjem, nastavljena je u prvim jutarnjim satima u utorak iz pravca vojnih zgrada nekoliko kilometara od središta glavnog grada Jube. Samo je nekoliko vozila patroliralo pustim ulicama glavnog grada čiji su se stanovnici zabarikadirali u svojim domovima. Ministar vanjskih poslova Elia Lomuro ustvrdio je da je najmanje 12 osoba poginulo u sukobima koji su izbili u nedjelju malo prije ponoći. "Najmanje 12 osoba je ubijeno", kazao je Lomuro na radiju Eye, ističući da su žrtve većinom vojnici.

LONDON

Britanska policija nije pronašla "vjerodostojne dokaze" za ponovno otvaranje istrage o smrti princeze Diane i njezina prijatelja Dodija al Fayeda u prometnoj nesreći u Parizu 1997., izvijestio je u ponedjeljak kasno navečer Sky News navodeći pismo pomoćnika načelnika londonske policije Marka Rowleya. Londonska metropolitanska policija (MET) rekla je u kolovozu kako procjenjuju novu informaciju o smrti Diane, Dodija i njihova vozača. U to doba su medijska izvješća tvrdila da su MET-u preneseni navodi da je pripadnik britanske vojske prouzročio te pogibije. "Nema vjerodostojna ili važna dokaza koji bi podupro teoriju da takve tvrdnje imaju bilo kakva temelja u stvarnosti", rekao je Rowley u pismu za koje je britanska televizija rekla da ga je vidjela.

MOSTAR

Predsjedniku skupštine Međimurske županije i čelniku tamošnjeg SDP-a Mladenu Novaku pripadnici Granične policije BiH oduzeli su skoro 74.000 eura potkraj protekloga tjedna koje je nezakonito pokušao unijeti u Hrvatsku, izvijestili su u utorak mediji u BiH, dok je Granična policija navela samo njegove inicijale (M.N.) i godinu rođenja. Po obavijesti iz Granične policije BiH, njezini pripadnici iz Gradiške na sjeveru BiH otkrili su 13. prosinca, prilikom izlaza iz Bosne i Hercegovine na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška, neprijavljenih 73.945 eura. Novac je otkriven u unutrašnjosti vozila prilikom granične kontrole vozila marke Passat, hrvatskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao M. N. (1960.), državljanin Hrvatske, naveli su iz Granične policije. Navodi se također da je novac privremeno oduzet te ustupljen nadležnom inspektoratu jer je vlasnik prekršio Zakon o deviznom poslovanju.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙