FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podaci iz eurozone poduprli tečaj eura; u fokusu Fed

Autor: vmom
LONDON, 16. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Euro je ojačao danas prema dolaru na međunarodnim tržištima jer su ulagače ohrabrili podaci londonske istraživačke tvrtke Markit o jačanju aktivnosti u eurozoni, dok su na većem oprezu bili u pogledu američke valute.

Euro je u takvim okolnostima nakratko dosegnuo 1,38 dolara, da bi se potom stabilizirao na 1,3774 dolara, što znači da je ojačao 0,25 posto u odnosu na zatvaranje prethodne trgovine.

Jedinstvena europska valuta prema jenu nije zabilježila veće promjene pa se njome trgovalo po 142 jena. Time se zadržala ispod najviših razina u pet godina od 142,82 jena, na koju se popela prošloga tjedna.

Dolar je prema jenu oslabio 0,23 posto, na 102,95 jena.

Početni poticaj euru pružili su najnoviji podaci o jačanju tvorničke aktivnosti u Njemačkoj, koji su bili bolji no što se očekivalo. Bolji od očekivanja bio je i preliminarni zbirni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji objedinjuje kompanije u proizvodnom i sektoru usluga.

Slabije vijesti stigle su pak iz Francuske, drugog po veličini gospodarstva eurozone, gdje su aktivnosti u privatnom sektoru u prosincu neočekivano usporile.

"Francuske su brojke stvarno bile slabe, no one iz njemačkog proizvodnog sektora, kao i zbirni PMI za eurozonu, bili su bolji nego što se očekivalo i to je euru pružilo određeno olakšanje. Brojke su mogle biti puno gore", tumači Jane Foley, viša valutna strateginja u banci Rabobank.

Takvi podaci ipak nisu bili dovoljno dobri da bi euro podigli na najvišu razinu u dvije godine od oko 1,3833 dolara, na koju se popeo u listopadu.

Analitičarka Foley drži da mnogo toga ovisi o tome što će ovoga tjedna odlučiti američka središnja banka Fed.

Većina prognozira da Fed neće poduzimati veće poteze u monetarnoj politici na predstojećem dvodnevnom sastanku koje započinje u utorak. Posljednji niz američkih gospodarskih pokazatelja sugerira pak da bi sa smanjenjem monetarnih poticaja mogli početi uskoro.

"Ako se Fed suzdrži od smanjenja poticaja, mogli bismo svjedočiti određenim pritiscima na dolar", kazao je Alvin Tan, valutni strateg u banci Societe Generale.

Jen je pak jačao uslijed većih kupovina te valute utočišta kojoj su se ulagači okrenuli nakon slabih podataka iz kineske industrije koji su potaknuli zabrinutost u vezi oporavka drugog po veličini gospodarstva u svijetu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙