FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smanjena likvidnost i dalje podupire tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 11. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas nastavio jačati prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, uz podršku rasta kamatnih stopa na tržištu novca i očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) kroz neko vrijeme ostaviti ključne kamate na postojećim razinama.

Euro je tako ojačao 0,25 posto prema dolaru, na 1,3793 dolara, što je nedaleko najviše razine u šest tjedana od 1,3795 dolara, na koju se popeo u utorak. Prema jenu je pak oslabio 0,2 posto, na 141,15 jena.

Švicarski franak dosegnuo je nakratko najvišu razinu u sedam mjeseci prema euru, kojim se tako trgovalo po 1,22055 franaka. Kasnije se stabilizirao na 1,22150 franaka za euro.

Dolar je oslabio i gotovo 0,3 posto prema jenu, na 102,56 jena. Japanska valuta jača drugi dan zaredom, u uvjetima slabljenja dionica na globalnim tržištima i odluke ulagača da ubilježe dobit.

Na kretanje tečaja eura utjecala je i vijest da se zemlje eurozone približavaju sporazumu o modusima rješavanja problema posrnulih banaka. No, mišljenja su i dalje podijeljena u vezi ključnih dijelova navedenih reformi, koje su potrebne da bi se poduprlo povjerenje u zajmodavce u eurozoni.

Najveću podršku jedinstvena valuta dobivala je i dalje s tržišta novca gdje su uvjeti pooštreni obzirom da banke otplaćuju kredite dobivene od ECB-a. Likvidnost se inače smanjuje prema kraju godine, kada banke nerijetko nevoljko posuđuju jedne drugima.

Podršku euru ove godine pruža i repatrijacija kapitala europskih banaka kojom žele ojačati kapitalnu osnovicu uoči predstojeće ECB-ove analize kvalitete imovine.

"Čini se da euro i dalje dobiva solidnu temeljnu podršku. Svjedočimo i dalje rastu kamatnih stopa na tržištu novca", zaključuje Simon Smith, čelnik odjela istraživanja u tvrtki FxPro.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙