FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet dionica pritisnuo jen; euru podrška od podataka o inflaciji

Autor: vmom
LONDON, 28. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Jen se u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima spustio na nove niske razine prema euru i dolaru jer su ulagači pojačano prodavali tu valutu s niskim prinosom kako bi kupovali one koje im omogućuju veći povrat.

Euro je u takvim okolnostima prema jenu ojačao 0,3 posto, na 139,175 jena, nadomak najviše razine od lipnja 2009., od 139,26 jena.

Dolar je prema jenu zabilježio novu najvišu razinu u posljednjih šest mjeseci, od 102,375 jena.

Euro je istodobno ojačao i prema dolaru, na novu najvišu razinu u mjesec dana od 1,3619 dolara.

Trgovina devizama bila je slabija danas zbog obilježavanja Dana zahvalnosti u SAD-u, zbog čega tamošnja financijska tržišta nisu radila.

Euru je dodatno podršku pružio podatak o jačanju inflacije u Njemačkoj u studenome, za koju se očekuje da bi mogla poduprijeti indeks potrošačkih cijena u široj eurozoni.

Veća sklonost rizičnim ulaganjima poduprla je uzlet cijena dionica na globalnim tržištima, pri čemu je indeks tokijske burze Nikkei dosegnuo najvišu razinu u posljednjih šest godina a njemački DAX indeks novu rekordnu razinu.

Sve to ojačalo je pritiske na jen, koji japanski i inozemni ulagači najčešće koriste kao valutu za financiranje kupnje imovine s višim prinosima, kao što su dionice.

Dolar u međuvremenu i dalje bilježi slabiju izvedbu od ostalih vodećih svjetskih valuta zbog neizvjesnosti oko početka smanjivanja monetarnih poticaja u SAD-u.

"Sve dok je dolar slab i dobiva malu podršku od politike Feda, svjedočit ćemo jačanju eura", kazao je Neil Mellor, valutni strateg u tvrtki BNY Mellon. "To neće biti od pomoći izvoznicima u eurozoni".

U fokusu će sutra biti preliminarni podaci Eurostata o inflaciji u eurozoni u studenome za koje očekuju da će pokazati rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini od 0,8 posto. U listopadu je godišnja inflacija iznosila 0,7 posto. Svaka naznaka slabljenja dezinflacijskih pritisaka stišat će donekle pritiske na ECB da nastavi labaviti monetarnu politiku i posljedično poduprijeti euro.

Prošlog mjeseca iznenadni je pad njemačke inflacije pritisnuo indeks potrošačkih cijena za eurozonu u cjelini, što je potaknulo ECB da smanji ključnu kamatnu stopu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙