FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Markitovi podaci pritisnuli tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 2. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas oslabio prema dolaru i nakratko zabilježio najnižu razinu u 11 mjeseci prema britanskoj funti nakon što su najnoviji podaci londonskog Markita istaknuli velike razlike po pitanju oporavka u eurozoni između sjevernih i zemalja na jugu.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru oslabio 0,5 posto, na 1,3516 dolara, da bi se potom stabilizirao na 1,3542 dolara, što znači da je oslabio 0,34 posto u odnosu na zatvaranje trgovine devizama u prošli petak. Time se spustio s najviše razine u posljednjih mjesec dana od 1,3622 dolara, na koju se popeo u petak.

Jedinstvena europska valuta nakratko se spustila i do 82,53 penija, najniže razine prema funti od prve polovine siječnja, nakon što su podaci o tvorničkoj aktivnosti u Velikoj Britaniji poduprli očekivanja skorijeg zaoštravanja tamošnje monetarne politike nego što se očekivalo.

Dolar je istodobno dosegnuo najvišu razinu u šest mjeseci prema jenu, od 102,895 jena. Potom se stabilizirao na 102,85 jena, što znači da je ojačao 0,4 posto u usporedbi sa zatvaranjem u prethodnoj trgovini.

U fokusu tržišta bili su najnoviji podaci londonske istraživačke tvrtke Markit koji su pokazali da je konačni indeks menadžera nabave (PMI) za proizvodni sektor eurozone uvećan u studenome na 51,6 bodova, s 51,3 boda u listopadu. Bio je čak nešto bolji od preliminarnog podatka od 51,5 bodova, no pokazao je da se francuski PMI spustio na najnižu razinu u pet mjeseci od 48,4 boda, u usporedbi sa 49,1 bod u listopadu. I španjolski proizvođački sektor također je zabilježio pad aktivnosti.

"Markitovi podaci tako ističu da oporavak u eurozoni posustaje", kazao je Alvin Tan, valutni strateg u banci Societe Generale.

Jen je i dalje pod pritiscima nakon što je u studenome prema dolaru i euru oslabio više od četiri posto. Ulagači su prodavali jen i kupovali valute s višim prinosom zbog očekivanja nastavka popustljive monetarne politike u Japanu.

Guverner japanske središnje banke BoJ Haruhiko Kuroda danas je izjavio kako neće oklijevati s prilagođavanjem politike, potpirujući špekulacije da bi banka iduće godine mogla uvesti dodatne poticajne mjere.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙