FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao prema dolaru; u fokusu ECB

Autor: vmom
LONDON, 3. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas na međunarodnim deviznim tržištima ojačao prema dolaru jer ulagači ne očekuju promjene ključnih kamatnih stopa u eurozoni na ovotjednom redovnom zasjedanju Europske središnje banke (ECB).

Euro je tako ojačao prema dolaru 0,3 posto, na 1,3581 dolara. Oslabio je pak blago prema jenu, na 139,33 jena, skliznuvši tako ispod najviše razine u pet godina od 140,03 jena.

I dolar je oslabio prema jenu, za gotovo 0,5 posto, te se njime trgovalo po 102,47 jena. U azijskoj trgovini dolar je nakratko dosegnuo 103,38 jena, što je nadomak najvišoj razini u ovoj godini od 103,74 jena.

Podršku euru prema dolaru pružila su očekivanja da će ECB zadržati postojeće kamatne stope nakon što su prošlog tjedna podaci europskog statističkog ureda Eurostata pokazali godišnju stopu inflacije veću nego što se očekivalo.

"Status quo po pitanju ECB-ove monetarne politike trebao bi se zadržati do kraja godine, s tim da negativnih kamatnih stopa nema vidiku", kazao je Francesco Scotto, portfelj menadžer u tvrtki RTFX Fund Management.

Jen se tijekom dana oporavio od ranijih gubitaka prema dolaru i euru jer su ulagači odlučili polučiti dobit nakon jednomjesečnog uzleta a i globalna su tržišta dionica oslabila, potičući potražnju za japanskom valutom koju ulagači smatraju sigurnim utočištem.

Dolar je od početka godine prema jenu ojačao 18 posto, a posebno je jačao u proteklih mjesec dana, uslijed očekivanja skorog smanjenja programa kupovine obveznica u SAD-u, uz nastavak popustljive monetarne politike u Japanu.

U fokusu su i najnoviji podaci iz američkog gospodarstva, uključujući one o BDP-u, koji su na rasporedu za objavu u četvrtak. Posebnu pozornost ulagači će posvetiti novom izvješću o zaposlenosti, koje će vlada objaviti u petak, kako bi odgonetnuli mogući početak smanjenja poticajnih mjera tamošnje središnje banke Fed.

"Ključno je izvješće o nezaposlenosti u SAD-u. Ako ponovno pokaže snažne brojke, moglo bi poduprijeti jačanje dolara prema jenu", tumači Lee Hardman, valutni ekonomist u tvrtki BTMU.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙