FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 16. prosinca 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Sudsko vijeće ICTY-ija, koje vodi suđenje vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, donijet će presudu nakon što se novi sudac Mandiaye Niang koji je zamijenio izbačenog Frederika Harhoffa upozna s predmetom i dokazima iznesenim tijekom suđenja i suđenje se neće ponavljati, objavljeno je u ponedjeljak u Haagu. Sudac Niang imenovan je krajem listopada u sudsko vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju umjesto suca Harhoffa, na samom kraju sudskog postupka u kojem je preostalo tek izricanje nepravomoćne presude Šešelju za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata. Harhoff je isključen iz tročlanoga vijeća zbog pristranosti nakon što je to u srpnju zatražio Šešelj pozivajući se na pismo u kojemu je sudac u lipnju kritizirao oslobađajuće presude suda, među ostalima i hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, te srbijanskome generalu Momčilu Perišiću, sugerirajući da je predsjednik Haškoga suda Theodor Meron pod pritiskom zapadnih sila poput SAD-a i Izraela donio te presude.

KIJEV - Zastupnici vladajuće stranke u Ukrajini, Stranke regija, zatražili su u ponedjeljak od premijera Mikole Azarova da pristupi velikoj rekonstrukciji vlade zbog duboke političke krize koja potresa zemlju unazad više od tri tjedna. "Zatražili smo od Azarova da rekonstruira vladu u razini 90 posto", izjavila je u ponedjeljak zastupnica Anna Guerman po završetku susreta između zastupnika i premijera. "Azarov je kazao da će danas izvijestiti predsjednika o stavu parlamentarne skupine te da će posljedično biti izvučeni zaključci", dodala je ona, ističući da zastupnici nisu zatražili ostavku premijera.

ZAGREB/MOSKVA - Rusija bi mogla odobriti zajam Ukrajini ako ga Kijev zatraži, izjavio je u ponedjeljak savjetnik ruskog predsjednika Andrej Belousov, a prenose ruski mediji.

"Situacija u Ukrajini je sada takva da bez zajmova, s jedne ili druge strane, oni jednostavno neće moći održati ekonomsku stabilnost", kazao je. "Ne isključujem mogućnost da će zajam biti odobren ako bude upućen zahtjev." U međuvremenu je proeuropska oporba u Kijevu nastavila prosvjede u ponedjeljak ujutro. Prosvjedi su ušli u četvrti tjedan, a nekoliko tisuća prosvjednika okupilo se na središnjem Trgu neovisnosti, gdje ih je u nedjelju, unatoč snijegu, bilo oko 300.000.

SEUL - Južnokorejska predsjednica sazvala je sastanak visokih dužnosnika zaduženih za sigurnost nakon šokantnog pogubljenja tetka sjevernokorejskog čelnika Kima Jong-una, javlja u ponedjeljak BBC. Uoči sastanka, predsjednica Park Geun-hye je upozorila na moguće "bezobzirne provokacije" Pjongjanga i pozvala je na pojačano praćenje stanja na granici. Prošlotjedno pogubljenje Jang Song-thaeka dovelo je regiju u "tešku i nepredvidljivu situaciju", kazala je.

ANKARA - Turska i Europska unija potpisale su u ponedjeljak sporazum koji dopušta vladama EU-a da šalju natrag ilegalne imigrante koji ulaze u Europu iz Turske, u potezu koji ukazuje na zatopljenje odnosa između Ankare i Unije. Na svečanosti u Ankari, turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu i povjerenica EU-a za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem također su potpisali sporazum o pokretanju razgovora o ukidanju uvjeta za vize za Turke koji posjećuju Europu. Turska, zemlja kandidatkinja za članstvo u EU-u, nalazi se na glavnoj ruti za ilegalnu imigraciju u Europu iz Afrike i s Bliskog istoka.

BEJRUT - U napadima zračnih snaga u nedjelju na šest pobunjeničkih četvrti u Alepu, na sjeveru Sirije, poginulo je 76 osoba, među kojima 28 djece, prema najnovijim podacima koje je u ponedjeljak objavio Sirijski opservatorij za ljudska prava. "Broj smrtno stradalih u bombardiranju porastao je na 76, od kojih 28 djece mlađe od 18 godina te četiri žene", piše u priopćenju Opservatorija koje se oslanja na široku mrežu aktivista i medicinskih izvora. Opservatorij, čiji su prethodni podaci govorili o 36 mrtvih od kojih 15 djece, ne kaže jesu li među žrtvama napada pobunjenici.

MONTREAL - Snježna oluja zahvatila je središnji i istočni dio Kanade u nedjelju poremetivši zračni promet i putovanje iz Ontaria na atlantsku obalu, a prognoze govore da bi u ponedjeljak mogla prestati. Snijeg koji je počeo padati u subotu krajem dana u području Toronta i Ottawe (na jugu Ontaria) dospio je do Quebeca i pokrajina na atlantskoj obali sve do Newfoundlanda. U izvješću o uzbuni Environnement Canada je navela u nedjelju da su snježne padaline popraćene jakim vjetrom nanijele sloj od 35 centimetra snijega.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙