FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar i euro na višegodišnjim najvišim razinama prema jenu

Autor: vmom
LONDON, 13. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Dolar i euro u petak su na međunarodnim deviznim tržištima dosegnuli najvišu razinu u pet godina prema jenu, uz podršku ohrabrujućih američkih gospodarskih pokazatelja i smanjene likvidnosti u bankovnom sustavu eurozone.

Dolar je tako nakratko dosegnuo 103,925 jena u azijskoj trgovini, što je njegova najviša razina od listopada 2008. godine. Potom se njime trgovalo po 103,26 jena, što znači da je u odnosu na prethodno zatvaranje ipak oslabio 0,1 posto.

Euro je prema jenu također ojačao, nakratko dosegnuvši 142,82 jena, najvišu razinu u pet godina. Potom se stabilizirao na 142,14 jena.

Jedinstvena europska valuta prema dolaru je pak oslabila 0,15 posto, na 1,3733 dolara.

Od početka godine dolar je ojačao oko 19 posto prema jenu a euro 24 posto, uslijed očekivanja da će japanska središnja banka omogućiti još veće poticaje u idućoj godini.

Dolaru su podršku također pružili ohrabrujući pokazatelji iz američke maloprodaje i današnje usvajanje proračuna u predstavničkom domu Kongresa. Zbog tih razloga raste vjerojatnost da bi američka središnja banka Fed mogla početi smanjivati goleme programe otkupa obveznica, moguće već idući tjedan, premda većina ulagača i dalje očekuje da će to učiniti u ožujku.

"Ekonomski fundamenti daleko su bolji nego što su bili u svibnju i lipnju kada je Fed počeo govoriti o postupnom smanjenju poticaja. Ako su to smatrali dobrom idejom u svibnju, zasigurno im se sada čini još boljom", kazao je Marshall Gittler, čelnik globalne valutne strategije u tvrtki IronFX Global. On smatra da će Fed početi smanjivati poticaje idući tjedan.

Jen se spustio i na najnižu razinu prema švicarskom franku u posljednja tri desetljeća, pri čemu njegovo slabljenje prema drugim vodećim valutama pojedini sudionici tržišta pripisuju njegovom korištenju u vezanoj trgovini s obzirom na očekivanja da će japanska središnja banka ustrajati na vrlo labavoj monetarnoj politici.

Franku podršku pruža i repatrijacija kapitala koju uobičajeno pred kraj godine provode švicarske banke. Švicarski franak tako je dosegnuo 116,68 jena u azijskoj trgovini, što je njegova najviša razina od početka 1983. godine, no kasnije se spustio na 116,23 jena.

Pozornost ulagača bila je usmjerena i Europskoj središnjoj banci (ECB) koja je danas objavila da će joj banke idući tjedan vratiti 22,65 milijardi eura zajmova odobrenih im u cilju lakšeg prevladavanje krize, što će smanjiti likvidnost u eurozoni.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙