FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neizvjesnost u vezi s Fedovim programom ponovo pritisnula europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 12. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice pale su u četvrtak uslijed tvrdokorne neizvjesnosti koja obavija tajming smanjenja monetarnih poticaja za američko gospodarstvo.

Londonski FTSE pao je za 0,98 posto na 6.443 boda, frankfurtski DAX za 0,69 posto na 9.014 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,28 posto i iznosio 4.075 bodova.

Vjerojatnost da bi Fed već ovog mjeseca mogao smanjiti program kvantitativnog ublažavanja navela je neke ulagače na prodaju dionica i knjiženje dobiti temeljem dosadašnjeg rasta u ovoj godini.

Scott Meech iz tvrtke Union Bancaire Privee rekao je da bi neizvjesnost oko smanjenja poticaja mogla spriječiti daljnji značajniji rast dionica u ostatku godine. On stoga savjetuje da se izbjegava europske dionice jako izložene na tržištima u nastajanju.

"Ja bih u narednim mjescima izabrao europske kompanije fokusirane na domaće tržište, a izbjegavao one koje su izložene na tržištima u nastajanju", rekao je.

Europsko tržište pritisnuli su također podaci koji su pokazali iznenađujući pad industrijske proizvodnje u eurozoni u listopadu.

Pitanje smanjenja poticaja u SAD-u potaknulo je rast prinosa na američke obveznice, što pak je podiglo tečaj američkog dolara i pogodilo valute i dionice tržišta u nastajanju.

Meech procjenjuje da će se europska tržišta dionica, čak i ako oslabe u prosincu, oporaviti i porasti u 2014. s obzirom na postupni oporavak šireg europskog gospodarstva.

Među pojedinačnim gubitnicima izdvajao se francuski proizvođač automobila Peugeot cijena čijih je dionica pala više od 10 posto nakon vijesti o otpisu i mogućem povećanju kapitala.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 1,12 posto, na 15.341 bodu.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙