FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulagače ne europskim tržištima zabrinuli signali iz Feda i podaci iz Kine

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 21. studenog 2013. (Hina/Reuters) Europske dionice oslabile su u četvrtak nakon što je zapisnik sa sastanka američke središnje banke uznemirio ulagače, signalizirajući skoro povlačenje poticaja, a podaci iz Kine spustili cijene rudarskih dionica.

Londonski FTSE stagnirao je u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosio je 6.680 bodova. Frankfurtski DAX pao je 0,39 posto, na 9.165 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,49 posto i iznosio 4.247 bodova.

Ulagači su na oprezu nakon što je Fed signalizirao da bi u idućih nekoliko mjeseci mogao početi povlačiti monetarne poticaje za gospodarstvo.

"Prva je reakcija tržišta oprez - prodaja obveznica i dobitonosne prodaje dionica - ali to je i razumljivo s obzirom na snažan rast njihovih cijena u posljednje vrijeme", tumači Richard Perry iz Central Marketsa.

Proteklih pet mjeseci europske dionice bilježile su uzlazni trend zahvaljujući poboljšanim makroekonomskim podacima i poticajima središnjih banaka.

U protekla dva tjedna njihov je rast posustao jer su apetit ulagača za rizičnom imovinom prigušili mješoviti poslovni rezultati kompanija i zabrinutost zbog najavljenog smanjivanja monetarnih poticaja u SAD-u.

Rudarske dionice bile su danas najveći uteg za burzevne indekse, oslabivši u prosjeku jedan posto. Sektor su pritisnuli podaci koji su sporiji rast aktivnosti u kineskom tvorničkom sektoru u studenom zbog pada novih izvoznih narudžbi. Cijene dionica Antofagaste pale su tako 2,1 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je jutros trgovinu u plusu 1,92 posto, na 15.365 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙