FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nestle podupro europska tržišta dionica, u fokusu ipak američko izvješće o zapošljavanju

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 6. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Rast cijena dionica švicarske prehrambene tvrtke Nestle podupro je u petak europska tržišta dionica, iako je rast bio ograničen zbog opreza ulagača uoči objave ključnih podataka sa američkog tržišta rada.

Londonski FTSE porastao je 0,15 posto na 6.507 bodova, frankfurtski DAX za 0,18 posto na 9.100 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,19 posto i iznosio 4.092 boda.

U fokusu tržišta današnje je izvješće američke vlade o zapošljavanju u studenom, koje je pokazalo da su američki poslodavci u prošlom mjesecu neto otvorili 203 tisuće novih radnih mjesta. To je nešto više no što su ekonomisti očekivali i nadovezuje se na niz ohrabrujućih pokazatelja iz SAD-a koji govore u prilog stabilizaciji oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva.

Neki procjenjuju da bi brojka veća od 200 tisuća mogla potaknuti američku središnju banku da još ovog mjeseca smanji poticajne mjere za gospodarstvo.

"Investitori trebaju biti svjesni da će poticaji biti smanjeni prije ili kasnije, bilo već u prosincu - kao što se trenutno strahuje - bilo nešto kasnije ", rekao je Christoph Riniker iz tvrtke Julius Baer.

Među dobitnicima na europskim tržištima danas se izdvajao prehrambeni div Nestle nakon što se riješio 10-postotnog udjela u kompaniji Givaudan, potencijalno oslobodivši 1,08 milijardi švicarskih franaka (1,2 milijarde dolara) za otkup dionica ili akvizicije. Cijene dionica Nestlea porasle su za 1,2 posto, a L'Oreala, u kojem Nestle ima 29,5 posto dionica, za 3,4 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovanje u plusu 0,81 posto, na 15.299 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙