FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprez na europskim tržištima dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 10. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice pritisnuo je danas oprez ulagača zaokupljenih nagađanjima kada bi američka središnja banka mogla početi smanjivati poticaje za gospodarstvo.

Londonski FTSE porastao je za 0,12 posto na 6.567 bodova, frankfurtski DAX za 0,11 posto na 9.205 bodova, dok je pariški CAC ostao nepromijenjen na 4.134 boda.

Jučer poslijepodne predsjednik Fedova ogranka u St. Louisu James Bullard, član s pravom glasa u utjecajnom odboru američke središnje banke za monetarnu politiku, rekao je da bi Fed mogao ovaj mjesec blago smanjiti program mjesečne kupovine obveznica, što je prije nego što je očekivala većina ekonomista.

"Dionice muku muče s povratkom na najviše ovogodišnje razine jer ulagače užasava pomisao na smanjenu likvidnost iz središnjih banaka", rekao je Guillaume Dumans iz tvrtke 2Bremans.

"Pred kraj godine sve više i više investitora reže svoje pozicije umjesto da se ograniče za opciju stopiranja gubitaka. Žele sačuvati godišnji rezultat", procjenjuje Dumans.

Dionice su u ovoj godini snažno porasle, međutim rast je zaustavljen krajem listopada zbog niza razočaravajućih poslovnih izvješća kompanija i pojačanih očekivanja da će Fed početi smanjivati program poticaja vrijedan 85 milijardi dolara mjesečno.

"Sada je situacija takva da svi čekaju idući tjedan i objavu zapisnika sa sastanka Feda", konstatira David Thebault iz tvrtke Global Equities.

Među pojedinačnim dionicama izdvajala se ona zrakoplovnog koncerna EADS, oslabivši 1,6 posto nakon što se planirano ukidanje 5.800 radnih mjesta našlo na udaru kritika dioničara iz Francuske i Njemačke.

Na gubitku su bile i rudarske dionice, uz pad cijena dionica BHP Billitona za 1,1 posto i Vedanta Resourcesa za 1,5 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,25 posto, na 15.611 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙