FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze pogodilo upozorenje o vrijednosti dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 19. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u utorak nakon upozorenja američkog milijardera Carla Icahna da bi tržišta mogla zabilježiti snažan pad jer se dobri poslovni rezultati mnogih kompanija više temelje na niskim troškovima zaduživanja nego na uspješnim poslovnim strategijama uprava.

Londonski FTSE oslabio je 0,56 posto na 6.685 bodova, frankfurtski DAX za 0,37 posto na 9.191 bod, a pariški CAC 1,02 posto na 4.276 bodova.

Icahn je na skupu Reuters Global Investment Outlook Summit kazao da bi tržište dionica moglo doživjeti veliki pad jer su vrijednosti dionica visoke a dobri poslovni rezultati mnogih kompanija više se temelje na niskim troškovima zaduživanja nego na nastojanjima uprava da poboljšaju poslovanje.

Oko 48 posto europskih tvrtki nije ispunilo tromjesečne prognoze, u odnosu na 42 posto u prethodnom razdoblju, pokazuju podaci Thomson Reuters StarMinea.

Njemački podaci pružili su u međuvremenu mješovitu sliku o stanju u najvećem gospodarstvu eurozone u studenom, uz veći od očekivanja rast indeksa gospodarske klime koji izrađuje institut ZEW ali i neočekivani pad pokazatelja trenutnog stanja u gospodarstvu.

Britanska tvrtka za testiranja Intertek Group izgubila je na vrijednosti 4,2 posto, no niskotarifni zrakoplovni prijevoznik easyJet ojačao je 7,3 posto zahvaljujući 51-postotnom skoku godišnje dobiti.

Tehnički analitičari sugeriraju oprez u kratkoročnom razdoblju na europskom tržištu koje je već u ovoj godini ojačalo više nego u bilo kojoj od protekle tri.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,25 posto, na 15.126 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙