FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poboljšani izgledi za europsko gospodarstvo potaknuli rast europskih dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 18. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u ponedjeljak, poduprte poboljšanim izgledima za europsko gospodarstvo.

Londonski FTSE porastao je 0,42 posto na 6.721 bod, njemački DAX za 0,63 posto na 9.226 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,72 posto i iznosio 4.323 boda.

Investitori i trgovci ističu da su dugoročni izgledi za europska tržišta dionica u 2014. i dalje pozitivni s obzirom na naznake postupnog oporavka europskog gospodarstva od dužničke krize, iako bi u kratkoročnoj perspektivi cijene dionica povremeno mogle i bilježiti silazni trend.

Danas objavljeni podaci europskog statističkog ureda pokazali su da je trgovinski višak eurozone porastao u rujnu više nego što se očekivalo, dok je njemačka središnja banka Bundesbank objavila da će se njemački gospodarski oporavak u idućim mjesecima učvrstiti.

Investitore je ohrabrilo i sniženje ključnih kamatnih stopa u eurozoni na novu rekordno nisku razinu od 0,25 posto, čime je Europska središnja banka signalizirala da je spremna poduprijeti gospodarski oporavak.

"U kratkom roku očekuje se stabilna situacija na tržištima dionica", zaključuje Eric Bendahan iz tvrtke Syz.

"Poboljšanje gospodarstva bio je dio slagalice koji je nedostajao, no vodeći pokazatelji u razvijenom svijetu i u Europi sada su pozitivni i potvrđuju povratak okruženja rasta, uz uravnoteženiji rast sjeverne i južne Europe", dodao je.

Među dobitnicima izdvajao se njemački RWE cijene čijih su dionica porasle 7,7 posto nakon što je Exane BNP paribas poboljšao investicijski rejting tvrtke.

Tvrtka Sonova također je dobila na vrijednosti, i to 6,7 posto, nakon što je objavila poboljšane godišnje smjernice.

Indeks Tokijske burze Nikkei ostao je gotovo nepromijenjen i iznosio 15.164 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙