FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice oslabile, u fokusu Kina i Fed

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 9. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice pritisnula je u ponedjeljak zabrinutost rudarskih kompanija za potražnju zbog slabijeg kineskog uvoza a dodatni su uteg i spekulacije na tržištu da će američka središnja banka uskoro početi smanjivati monetarne poticaje za gospodarstvo.

Londonski FTSE pao je 0,07 posto na 6.547 bodova, a pariški CAC za 0,26 posto na 4.118 bodova. Frankfurtski DAX bio je pak u plusu 0,39 posto i iznosio 9.208 bodova.

Podaci objavljeni tijekom vikenda pokazali su da je kineski izvoz porastao u studenom za 12,7 posto, više nego što se očekivalo, a uvoz za 5,3 posto, manje od prognoziranih 7,2 posto.

Podaci o uvozu zabrinuli su rudare i uzrokovali pad vrijednosti njihovih dionica, u prosjeku za jedan posto.

Europske dionice porasle su na kraju prošlog tjedna nakon što je ocijenjeno da su američki podaci o zaposlenosti dovoljno snažni da podupru gospodarski oporavak, ali ne i da potaknu Fed da u kratkom roku smanji program poticaja. Neizvjesnost oko termina smanjenja poticaja i utjecaja tog poteza na tržište dionica vjerojatno će ograničiti rast europskih tržišta na kraju godine.

"Mislim da investitori još nisu sasvim sigurni kako bi to moglo utjecati na tržište", kazao je Keith Bowman, analitičar tvrtke Hargreaves Lansdown.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 2,29 posto, na 15.650 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙