FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 26. studenog 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) primilo je danas na znanje Vladin prijedlog rebalansa državnog proračuna za ovu te prijedlog proračuna za iduću godinu, predstavnici poslodavaca drže da je za iduću godinu preambiciozno prognoziran gospodarski rast, dok sindikati smatraju da proračun nije razvojan. GSV Vladi predlaže da razmotri mogućnosti u odnosu na uspostavu fiskalne konsolidacije te poticanja gospodarskog rasta i zaštite najosjetljivijih skupina građana, rečeno je. Predstavnik poslodavaca Bernard Jakelić rekao je kako je proračun za iduću godinu tehnički korektan, no stajalište je Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) da bi "kompletna gospodarska politika trebala ići u drugom pravcu". Najveće zamjerke HUP-a su preambiciozan i optimističan gospodarski rast koji će se vrlo teško realizirati. Ne možemo poduprijeti ni rast stope PDV-a s 10 na 13 posto, posebno za turističku djelatnost, naglasio je. Predstavnik sindikata Damir Jakuš kaže kako sindikati smatraju da neke dosadašnje Vladine mjere, poput smanjenja opterećenja gospodarstva, nisu dale efekte jer nisu otvorile nova radna mjesta i očuvale gospodarsku aktivnost, koja i dalje pada. Svaki proračun koji u tom smislu nije razvojan, odnosno ne daje novu mogućnost, za nas nije dobro postavljen, rekao je Jakuš.

ZAGREB - Najavu ministra financija Slavka Linića da će se porez na nekretnine vjerojatno primjeniti već 2014. sindikati podržavaju samo ako to neće značiti "harač nad običnim građanima", dok su poslodavci generalno protiv podizanja poreza jer on znači smanjenje potrošnje, odnosno manji gospodarski rast. Nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić novinarima je, na upit o Linićevoj najavi, rekao da je porez na nekretnine prihvatljiv samo i jedno ako je socijalno pravedan. Čelnik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš također naglašava da taj porez ne smije biti opeterećujući za sve građane. "Ako bude pravedan, tada će dobiti našu podršku, a ako ne bude pravedan, što znači da bi svi morali platiti sve, onda neće dobiti našu podršku", rekao je. Jesmo za to da se oporezuju bogati, da ono što je mimo onoga što je potrebno za normalan život bude oporezovano, dodao je Jakuš, ali ne prihvaćamo to da svi moramo platiti nedostatak sredstava u proračunu. Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) ističe kako je HUP generalno protiv podizanja poreza i povećanja porezne presije, jer će to utjecati na potrošnju, a time nećemo dostići planirani gospodarski rast.

ZAGREB - Predstavnici sindikata opet su danas napustili pregovore o izmjenama Zakona o radu (ZOR), optuživši ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića za manipulaciju i nepoštivanje dogovora oko organiziranja radnog vremena. Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) ponovno su, kao i početkom listopada, napustili tripartitnu radnu skupinu za izmjene ZOR-a, a priključile su im se i ostale središnjice, izjavio je Hini predsjednik NHS-a Krešimir Sever. Mrsić se ne drži obećanja i ponovno pokušava u izmjene ZOR-a progurati rješenja za koja su mislili da su odbačena, tvrdi Sever. Ministar ne poštuje prethodni dogovor da radni tjedan ne može biti dulji od 48 sati, a eventualno produljenje može biti utvrđeno isključivo kolektivnim ugovorom. Sada predlaže da poslodavac može produljiti radni tjedan na 56 sati bez kolektivnog ugovora, a kolektivnim ugovorom samo iznad 56 do 60 sati tjedno, kaže Sever. To znači da Mrsić jednostrano ukida dosadašnju odredbu o 8 sati dopuštenog prekovremenog rada tjedno i uvodi novu odredbu o 16 sati prekovremenog rada, i to bez kolektivnog ugovora, kaže Sever.

PULA - Obrtnici ugostitelji ne podupiru povećanje međustope PDV-a za turističke i ugostiteljske usluge s 10 na mogućih 13 posto jer smatraju da se time šalje kriva poruka i stvara nesigurnost u poslovanju ne samo ugostiteljima nego i drugim turističkim partnerima, osobito investitorima, u zemlji i svijetu, glavni je zaključak sudionika 26. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore koji je danas završen u Puli. Ova promjena, navodi se u zaključku, negativno će utjecati na smanjenje konkurentnosti sa susjednim zemljama, gdje su stope PDV-a za te djelatnosti između pet i deset posto. Obrtnici ugostitelji smatraju i kako je zatvaranje ugostiteljskih objekata zbog manjih nepravilnosti u radu prestroga kazna. Stoga predlažu uvođenje toleriranog dopuštenog viška/manjka u blagajni u razumnom iznosu od zatečenog bruto stanja prometa u trenutku provođenja inspekcijskog nadzora. Predlažu Vladi i Ministarstvu financija izmijene Zakona o porezu na dohodak na način da se uvede mogućnost plaćanja paušalnog poreza za ugostitelje koji ostvaruju manji ukupni prihod kao i za one koji posluju na područjima određenim zakonima o područjima posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i o otocima.

ZAGREB - Vrijednost dioničkog indeksa Zagrebačke burze Crobexa danas je smanjena za 0,43 posto, na 1.768,62 boda, a Crobexa10 za 1,05 posto, na 992,59 bodova. Pritom je ostvaren iznadprosječan redovni promet od 29,8 milijuna kuna. Promet dionicama HT-a iznosio je 10,5 milijuna kuna, a dionicama Ine 7,4 milijuna kuna. Obje bilježe pad cijene, dionica HT-a za 1,10 posto, na 172,10 kuna, a dionica Ine za 3,90 posto, na 3.650 kuna. Milijunski promet 'prikupile' su još tri dionice, a sve tri pritom bilježe rast cijene. Uz 2,2 milijuna kuna prometa povlaštenoj dionici Adris grupe cijena je porasla za 0,70 posto, na 271,88 kuna, dok je dionica Podravke, kojom je realizirano 1,3 milijuna kuna prometa, poskupjela za 1,41 posto, na 248,50 kuna. Promet dionicama Zagrebačke banke iznosio je pak 1,3 milijuna kuna, a njihova je cijena porasla za 0,20 posto, na 25,41 kunu. Drugi dan zaredom osjetno raste i cijena dionica Varteksa, porasla je za 8,67 posto, na 20,55 kuna, uz 775 tisuća kuna prometa. S padom cijene za čak 15,97 posto, na 12,31 kuna, izdvaja se pak dionica Diokija, uz promet od 566,2 tisuće kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙