FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski ulagači oprezni, fokusirani na Fed

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 5. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi stagnirali su danas budući da su ulagači fokusirani na snažne makrogospodarske pokazatelje koji bi mogli potaknuti američku središnju banku da ubrza odluku o smanjenju monetarnih poticaja.

Londonski FTSE stagnirao je na 6.510 bodova, frankfurtski DAX porastao blagih 0,07 posto na 9.146 bodova a na sličnom je postotnom dobitku bio i pariški CAC koji je iznosio 4.151 bod.

Vodeći gubitnik bio je danas njemački trgovački lanac Metro cijena čijih je dionica pala 3,4 posto. Britanski Tesco izgubio je na vrijednosti 1,8 posto.

Među gubitnicima bile su i telekomunikacijske kompanije. Francuski Iliad izgubio je na vrijednosti 3,5 posto, a talijanski Telecom Italia više od dva posto.

Protuteža tim sektorima bile su rudarske kompanije i banke.

Među dobitnicima izdvajao se još i njemački Merck, najveći svjetski proizvođač tekućih kristala za ravne ekrane. Cijene njegovih dionica porasle su 3,2 posto nakon što je pristao kupiti britansku kompaniju AZ Electronic Materials za oko 1,6 milijardi funti u gotovini.

Ulagače su prestrašili snažni gospodarski podaci, osobito oni iz Sjedinjenih Američkih Država, jer bi mogli potaknuti Fed da ubrza odluku o smanjenju monetarnih poticaja za gospodarstvo.

"Proteklih su dana tržišta prilično oslabila zbog straha koji su potaknuli neočekivano dobri američki gospodarski podaci, potpirujući glasine da bi Fed mogao ubrzati odluku o smanjenju poticaja", kazao je Jawaid Afsar, trgovac iz tvrtke SecurEquity.

"Povrh toga, sutra će biti objavljeni podaci o zapošljavanju a sljedećeg tjedna sastaje se Fed", podsjeća Afsar.

"Poboljšanje stanja u svjetskom gospodarstvu trebalo bi zasjeniti zabrinutost zbog predstojećeg povlačenja američkih monetarnih poticaja, te pružiti potporu tržištima dionica pri kraju godine, tradicionalno povoljnom razdoblju za dionice", napominje.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 1,5 posto na 15.177 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙