FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poslovna izvješća poduprla europske burze

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 6. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi porasli su u srijedu, poduprti pozitivnim poslovnim izvješćima kompanija.

Londonski FTSE porastao je 0,12 posto na 6.754 boda, frankfurtski DAX za 0,43 posto na 9.048 bodova, a najveći je dobitnik bio pariški CAC, koji je ojačao 0,89 posto i iznosio 4.291 bod.

Rezultati nizozemske bankovne i osiguravajuće grupe ING, te vodeće svjetske agencije za zapošljavanje Adecco nadmašili su očekivanja dok je proizvođač cementa Lafarge potvrdio ciljano smanjenje duga za ovu i iduću godinu.

Cijene dionica ING-a porasle su 4,4 posto, Adeccoa za 3,7 posto a Lafargea za jedan posto.

Niskotarifni zračni prijevoznik easyJet dobio je na vrijednosti 2,6 posto nakon što je izvijestio o 5,4-postotnom rastu putničkog prometa u listopadu, a tvrtka Alstom za 3,8 posto nakon što je objavila da neće trebati povećati kapital i da je bilanca solidna.

Na polovici europske sezone poslovnih izvješća 52 posto tvrtki nije ispunilo prognoze o dobiti, a dvije trećine nije ispunilo prognoze o prihodima, pokazuju podaci Thomson Reuters StarMinea.

"Europska poslovna izvješća ne koče rast tržišta ali mislim da imamo još dva faktora o kojima razmišljamo", kazao je Andrew Milligan iz tvrtke Standard Life Investments. Pojašnjava tako da tržište proučava globalne ekonomske podatke i moguće smanjenje monetarnih poticaja u SAD-u u ožujku iduće godine. Ta mogućnost u posljednje vrijeme podiže cijene dionica.

Europske dionice rastu protekla četiri tjedna, potaknute dijelom očekivanjima da će europska i američka monetarna politika još neko vrijeme ostati blage.

Među tržišnim gubitnicima izdvajao se danas britansko-nizozemski proizvođač roba široke potrošnje Unilever, cijena čijih je dionica pala 2,2 posto nakon što je japanska Nomura snizila njegov investicijski rejting.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,79 posto, na 14.337 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙