FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sniženi kreditni rejting Francuske pritisnuo europska tržišta dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 8. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice pale su u petak pod pritiskom sniženog kreditnog rejtinga Francuske i zabrinutosti da bi snažno američko gospodarstvo moglo navesti središnju banku da smanji poticaje već ove godine.

Londonski FTSE pao je 0,47 posto na 6.665 bodova, frankfurtski DAX za 0,7 posto na 9.017 bodova, a najveći je gubitnik bio pariški CAC koji je bio u minusu 1,1 posto i iznosio 4.233 boda.

Nakon neočekivano dobrih podataka o rastu američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju ugodno je iznenadilo i pojačano zapošljavanje u listopadu. Američki su poslodavci u prošlom mjesecu neto otvorili 204 tisuće novih radnih mjesta.

To je prigušilo raspoloženje na tržištima dionica jer ulagači strahuju da bi oporavak gospodarstva mogao potaknuti središnju banku da uskoro smanji monetarne poticaje.

"Današnji podaci mogli bi pozitivno iznenaditi jer smo u posljednjih nekoliko dana vidjeli dobra izvješća Instituta za upravljanje nabavom (ISM)", procijenio je Gerhard Schwarz iz Baader Banka. "To bi moglo pritisnuti dionice jer će smanjiti poticaj za investitore da se s državnih obveznica prebace na dionice", pojasnio je.

Na dionice, posebice francuske, utjecalo je i današnje snižavanje rejtinga Francuske za jednu razinu, s 'AA+' na 'AA'. Agencija Standard & Poor's tumači da visoka nezaposlenost otežava vladi provedbu reformi koje bi potaknule gospodarski rast.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 1,0 posto, na 14.056 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙