FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dogovor Irana i zapadnih sila spustio cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 25. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Važan sporazum Irana i zapadnih sila o spornom iranskom nuklearnom programu spustio je danas cijene nafte na međunarodnim tržištima zbog očekivanog osjetnog povećanja opskrbe.

Na londonskom su tržištu cijene nafte oko podneva pale 1,79 dolara u odnosu na zatvaranje tržišta u petak, na 109,26 dolara, nakon što su nakratko potnule i na samo 108,05 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,29 dolara nižoj cijeni, od 93,55 dolara.

Prošli tjedan cijene nafte u Londonu zaključile su iznad 111 dolara, poduprte smanjenom opskrbom iz Libije i pojačanom potražnjom iz Kine, ali su već pred kraj trgovanja u petak ojačale nade da bi pregovori Irana i zapadnih sila o iranskom nuklearnom programu ipak mogli uroditi sporazumom, budući da su i britanski i francuski ministar vanjskih poslova najavili da će prisustvovati pregovorima.

U noći sa subote na nedjelju postignut je sporazum kojim se na početno razdoblje od šest mjeseci obustavljaju najosjetljivije iranske nuklearne aktivnosti i suspendira dio sankcija Ujedinjenih naroda i Europske unije protiv pojedinih iranskih privrednih sektora.

Sankcije su u protekle dvije godine više nego prepolovile iranski izvoz nafte i podržavala cijene nafte iznad razine od 100 dolara.

"Sve sankcije protiv Irana neće odmah biti ukinute ali može se očekivati da će u slučaju da u idućih šest mjeseci bude postignut još jedan preliminarni sporazum biti dodatno ublažene", rekao je Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Iranski izvoz nafte azijskim klijentima moglo bi dodatno olakšati ublažavanje europske zabrane osiguranja pomorskih pošiljki iranske nafte.

"Zahvaljujući takvim će rubnim koracima isporuka iranske nafte postati atraktivnija ili bar manje problematična", tumači Mihcael Lewis iz Ceutsche Banka.

Čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA) upoorio je ipak da će Iran teško u kratkom roku vratiti proizvodnju na nekadašnju razinu čak i ako budu ukinuta međunarodna ograničenja izvoza.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 106,73 dolara, te bila 1,33 dolara viša nego prethodnog dana trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙