FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zastoj u pregovorima Irana i zapadnih sila podigao cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 22. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte prekoračile su danas na londonskom tržištu razinu od 110 dolara za barel, poduprte prigušenim očekivanjima da će Iran i zapadne sile još ovog tjedna postići dogovor o iranskom nuklearnom programu .

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 22 centa u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 110,30 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 2,02 dolara. Na američkom je tržištu cijena danas porasla za 24 centa u odnosu na jučerašnje zatvaranje. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,59 dolara.

Iran i šest zapadnih sila danas su muku mučili s usuglašavanjem stajališta o ključnim spornim točkama pregovora koji bi trebali biti okrunjeni privremenim sporazumom o ograničavanju iranskog nuklearnog porgrama.

"Nema puno optimizma u pregovorima s Iranom nakon jučerašnjeg dana", rekao je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Sankcijama je sa svjetskog tržišta uklonjeno oko milijun barela iranske nafte dnevno a dogovor bi mogao utrti put povratku bar dijela te nafte na tržišta.

U međuvremenu je dodatnu potporu cijenama pružila prognoza kineske naftne kompanije Sinopec da će kineska potražnja za naftom u 2014. i 2015. porasti po prosječnoj godišnjoj stopi od 3,8 posto.

"Definitivno sam sklon igrati na kartu rasta cijena nakon što je Sinopec predvidio rast potražnje u Kini u idućoj godini za 400.000 barela dnevno. To su velika brojka za Kinu", istaknuo je Schieldrop.

Kina je pokretač globalne potražnje za naftom u posljednjih desetak godina i na nju otpada polovina ukupnog rasta potražnje. No, prošle je godine rast potražnje kliznuo na najnižu razinu u četiri godine, od 4,5 posto, a posustajanje gospodarskih aktivnosti prigušilo je potrošnju i u ovoj godini.

Kina je u rujnu pretekla SAD i postala najveći neto uvoznik nafte u svijetu, ali je njen uvoz u listopadu pao na najnižu razinu u 13 mjeseci.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 104,40 dolara, što znači da je bila 18 centi niža u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙