FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet naftnih tržišta zakočili pregovori s Iranom i Fedovi signali

Autor: mkuz
LONDON, 21. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Uzlazni trend cijena na naftnim tržištima zakočile su danas naznake da bi Iran i zapadne sile ovog tjedna mogli postići dogovor o iranskom nuklearnom programu a uteg su bila i pojačana očekivanja da bi američka središnja banka mogla smanjiti poticaje već idućih mjeseci.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 107,95 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,14 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas također trgovalo po nepromijenjenoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje, od 93,85 dolara.

Zapadne sile nastavile su jučer razgovore s Iranom o spornom nuklearnom programu. Iako Sjedinjene Države upozoravaju da će biti "vrlo teško" postići dogovor, neki dužnosnici izjavljuju da je privremeni sporazum o mjerama jačanja povjerenja možda konačno na dohvat ruke.

U francuskom ministarstvu vanjskih poslova nadaju se tako da bi sporazum mogao biti postignut ovog tjedna dok zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova ističe da Teheran ne namjerava obustaviti program obogaćivanja urana.

"Ulagači žele znati hoće li iranski ministar vanjskih poslova doputovati zrakoplovom u Ženevu za razgovore. Potvrdan odgovor na to pitanje bit će znak da će nekakav sporazum biti potpisan", ističe Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Dodatno su cijene nafte prigušila pojačana očekivanja da će američka središnja banka uskoro početi smanjivati poticajne mjere za gospodarstvo.

Zapisnik s prošle sjednice Feda pokazao je da dužnosnici procjenjuju da bi odluka o smanjenju mogla biti donesena na idućim sastancima, što bi potaknulo jačanje dolara i prigušilo tržišta roba, poput naftnog.

"Kako se približavamo kraju godine, ulagači će pozorno pratiti znakove o mogućem smanjenju Fedovih programa kupnje obveznica i mogućem ublažavanju sankcija Iranu", zaključuje Jakob.

"Mislim da će glavni fokus tržišta biti buduća američka monetarna politika", kazao je Michael Hewson iz londonskog CMC Marketsa.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objaviLA da je cijena referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 104,58 dolara, što znači da je bila 44 centi niža u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙