FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok zaliha u SAD-u spustio cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 28. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su danas na londonskom tržištu ispod razine od 111 dolara po barelu, pritisnute neočekivano velikim rastom američkih zaliha sirove nafte.

Na londonskom je tržištu cijena nafte pala 38 centi u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 110,93 dolara. Američko je tržište danas zatvoreno zbog Dana zahvalnosti. Jučer je barel zaključio trgovanje u minusu 1,38 dolara, kliznuvši na najnižu razinu u vrijeme zatvaranja od 31. svibnja, od 92,30 dolara.

Američke zalihe sirove nafte poskočile su u prošlom tjednu za gotovo tri milijuna barela, priopćila je jučer američka vlada. Njezini su podaci također pokazali da je proizvodnja sirove nafte u SAD-u u prošlome tjednu premašila osam milijuna barela dnevno prvi puta od siječnja 1989.

Trgovina je danas prigušena zbog neradnog dana u SAD-u gdje će se i sutra raditi skraćeno.

Značajniji pad cijena danas je zakočila zabrinutost za opskrbu iz Libije, nakon što je premijer Ali Zeidan jučer izjavio da njegova vlada neće moći isplatiti plaće u javnom sektoru i da će možda morati tražiti zajmove budu li paravojne postrojbe i dalje gušile izvoz sirove nafte blokadom naftnih polja i luka.

"Zabrinutost za opskrbu iz Libije i dalje podupire naftna tržišta, ali trgovina će i dalje biti nervozna, a s obzirom na neradni dan u SAD-u obujam će biti mršav", tumači Andrey Kryuchenkov iz VTB Capitala.

Čelnica Međunarodne agencije za energiju (IEA) Maria van der Hoeven kazala je da je tržište adekvatno opskrbljeno, čak i uz mogućnost prekida opskrbe iz Libije.

Osim toga, iranska bi se opskrba mogla povećati bude li Teheran poštovao svoje obveze u okviru sporazuma potpisanog sa zapadnim silama prošlog vikenda.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 107,07 dolara, te je bila 29 centi niža u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙