FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. studenog 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

LONDON - Hrvatska je izdala 10-godišnju obveznicu u vrijednosti 1,75 milijardi dolara, uz prinos od 6,2 posto, niži od ciljanog zahvaljujući snažnom interesu ulagača, kazali su danas tržišni izvori za Reuters. Ukupna vrijednost ponuda premašila je 8,5 milijardi dolara, što znači da je bila gotovo pet puta veća od iznosa ponuđenog na upis. Prinos od 6,2 posto niži je od ciljanih oko 6,375 posto. Početni je ciljani raspon određen na 6,5 do 6,625 posto, naveli su tržišni izvori za specijalizirani Reutersov servis IFR. U ožujku Hrvatska je izdala 10-godišnju obveznicu u vrijednosti 1,5 milijardi dolara uz prinos od 5,625 posto. Današnje izdanje obveznica dospijeva na naplatu 26. siječnja 2024. Aranžeri izdanja su Deutsche Bank, Barclays, BNP Paribas i JP Morgan.

ZAGREB - Kompanija Ericsson Nikola Tesla jedan je od sjajnih primjera hrvatskog inovativnog gospodarstva baziranog na znanju, kazao je danas premijer Zoran Milanović nakon obilaska te kompanije. Ova kompanija sjajna je priča i neki od projekata koji su rađeni u suradnji s državom cijeli niz godina su u europskim razmjerima jedinstveni, kao što je primjerice e-zdravstvo, rekao je Milanović. Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević kazala je kako su i u ovim izazovnim vremenima uspjeli stabilno poslovati te kako su samo ove godine zaposlili oko 150 novih stručnjaka uglavnom u razvojno-istraživačkom centru. Premijer Milanović je rekao kako je Ericsson Nikola Tesla zaposlio uglavnom visokoobrazovane mlade ljude, tehničke struke, uglavnom FER-ovce i PMF-ovce, a to nije nažalost prosjek, to je daleko iznad prosjeka. Mi se moramo baviti prosjekom, dakle šansama tzv. običnih ljudi, da to ne zvuči uvredljivo, a svi smo u određenoj mjeri obični ljudi, rekao je. Prema zadnjoj statistici 350 tisuća ljudi je na birou, to je brojka koja je ogromna i bez obzira na očekivanja rasta u idućoj godini s time ćemo se teško boriti, istaknuo je premijer.

STRASBOURG - Europski zastupnici iz Hrvatske Tonino Picula (SDP) i Andrej Plenković (HDZ) istaknuli su nakon izglasavanja sedmogodišnjeg proračuna EU-a u Europskom parlamentu da je za Hrvatsku sada iznimno bitno da radi na jačanju svojih apsorpcijskih sposobnosti kako sredstva koja su za nju namijenjena ne bi ostala neiskorištena. "Hrvatska je imala tu sreću ili nesreću da ulazi u kriznu EU sa svojoj krizom. Ovaj proračun koincidira s potrebom da se hrvatske financije stave pod kontrolu te iste EU i vjerujem da će to biti prilika za financijsko ozdravljenje. Dobro je da Hrvatska prije svega poveća svoje asporpcijske mogućnosti za korištenje europskih fondova i da doista u sljedećih godinu, dvije ozdravi svoje financije", rekao je novinarima Picula. Plenković je rekao da će Hrvatska u sljedećih sedam godina imati na raspolaganju vrlo veliki iznos i da će se tek nakon isteka toga razdoblja moći procijeniti pravi učinak ulaska zemlje u EU. U sljedećem sedmogodišnjem proračunskom razdoblju Hrvatska će imati na raspolaganju 11,7 milijardi eura. Kada se od toga iznosa odbije ono što će Hrvatska uplaćaviti u europski proračun, proizlazi da će godišnje imati na raspolaganju oko milijardu eura.

ZAGREB - Na ovogodišnjoj ljestvici 50 tehnoloških tvrtki s najbržim rastom u srednjoj Europi konzultantske kuće Deloitte plasirale su se i četiri tvrtke iz Hrvatske - Webteh, Infinum, Five Minutes (Pet minuta) i Mono. Pritom su Webteh i Infinum i među 10 tvrtki s najbržim rastom u srednjoj Europi te su zahvaljujući prosječnom petogodišnjem rastu koji je iznosio 1110 posto odnosno 892 posto zauzele 6. i 10. mjesto na toj ljestvici, izvijestili su danas iz hrvatskog ureda Deloittea. Vodeća na toj ljestvici, koju na području srednje Europe Deloitte 'slaže' 14. godinu za redom, je rumunjska tvrtka koja se bavi izdavanjem elektroničkih avionskih karata Vola.ro, čiji je prosječan rast prihoda zadnjih pet godina iznosio 5729 posto. Ljestvicom tradicionalno dominiraju tvrtke koje se bave razvojem softvera (58 posto) i internet tehnologijama (26 posto). Na ovogodišnjoj su se ljestvici našle tvrtke iz osam zemalja (Hrvatska, Češka, Mađarska, Litva, Poljska, Rumunjska, Srbija i Slovačka), a čak 22 su prvi put na toj ljestvici.

ZAGREB - Udruženje za informacijske tehnologije Hrvatske gospodarske komore (IT HGK) upozorilo je danas da je državna tvrtka Narodne novine na natječaju za nabavku ERP-a i usluga održavanja ili programskog rješenja za upravljanje onemogućila natjecanje svim hrvatskim proizvođačima softvera. Tvrdeći da su natječajni uvjeti Narodnih novina za taj posao bili toliko složeni da ih niti jedan hrvatski proizvođač softvera nije mogao zadovoljiti, iz Udruženja IT HGK u priopćenju ističu i da neki od postavljenih uvjeta u natječaju nisu nužni ni za osnovno funkcioniranje spomenutog sustava kao ni za njegovu kvalitetu. Narodne novine su krajem rujna objavile natječaj za nabavu ERP-a i usluge održavanja (programskog rješenja za upravljanje), a procijenjena vrijednost tog posla je oko 7 milijuna kuna. Na upit o 'prozivkama' Udruženja IT HGK, iz Narodnih novina objašnjavaju da se radi o pregovaračkom postupku s prethodnom (javnom) objavom, u prvoj fazi, koja je upravo završila, dok će u drugoj fazi tema biti funkcionalnost, implementacija, edukacija i održavanje. Ističu i da dokumentacija za nadmetanje nigdje ne spominje ili uvjetuje domaćeg ili stranog proizvođača, da se kao naručitelj postavljaju potpuno neutralno prema tim pitanjima i da zasigurno u cijeloj dokumentaciji nema niti jednog detalja koji bi bio u korist bilo koje skupine.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze današnje su trgovanje završili s rastom vrijednosti, Crobex je ojačao za 0,57 posto, na 1.758,18 bodova, dok je Crobex10 porastao za 0,82 posto, na 993,60 bodova, a trgovanje je obilježila dionica Diokija s rastom cijene za nešto više od 50 posto. Redovni promet na Burzi iznosio je 8,8 milijuna kuna, a najtrgovanija je bila dionica Diokija s prometom od 2,4 milijuna kuna. Cijena dionice Diokija danas je porasla za čak 50,59 posto, na 14,14 kuna. Tako je, nakon jučerašnjeg rasta za nešto više od 20 posto, dionica Diokija i danas nastavila snažan rast, na što ponajviše utječu medijske špekulacija o mogućem interesu inozemnog strateškog partnera za tu grupu. Po prometu slijedi povlaštena dionica Adris grupe kojom je ostvareno više od 1,3 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 1,52 posto, na 268 kuna. Za gotovo 1,3 milijuna kuna prodano je dionica HT-a, čija je cijena porasla za 0,61 posto, na 172,50 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙