FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sporazum s Iranom pritisnuo jen prema dolaru i euru

Autor: vmom
LONDON, 25. studenog 2013. (Hin/Reuters) - Jen se danas na međunarodnim deviznim tržištima spustio na najnižu razinu u šest mjeseci prema dolaru i na najnižu razinu u četiri godine prema euru, nakon što je postignuti sporazum s Iranom o nuklearnom programu podupro dionice, potaknuvši ulagače na prodaju japanske valute.

Dolar je u takvim okolnostima prema jenu poskočio za 0,5 posto, na 101,74 jena. Ranije je nakratko dosegnuo 101,915 jena, najvišu razinu od druge polovine svibnja.

I euro je poskočio prema jenu, nakratko dosegnuvši 137,98 jena, najvišu razinu od listopada 2009. godine. Potom se stabilizirao na 137,43 jena, što znači da je ojačao 0,15 posto u odnosu na zatvaranje u prethodnoj trgovini.

Euro je pak prema dolaru oslabio 0,35 posto, na 1,3512 dolara.

U fokusu je bio sporazum s Iranom koji je podupro uzlet dionica na azijskim i europskim tržištima i spustio cijene nafte.

Japanska valuta obično slabi kada cijene dionica rastu, pri čemu veća sklonost riziku navodi pojedine ulagače na veće prodaje jena, valute s niskim prinosom, kako bi se okrenuli u većoj mjeri onim ulaganjima koja će im donijeti veći povrat.

U posljednje je vrijeme jen pod pritiskom i zbog očekivanja da će japanska središnja banka primijeniti najagresivnije monetarne poticaje među vodećim središnjim bankama.

"Tržište vidi snažnu (inverznu) korelaciju između indeksa tokijskog tržišta Nikkeija i tečaja jena. To je prilično jako usađeno u psihu tržišta", tumači Jane Foley, viša valutna strateginja u banci Rabobank.

Što se tiče jačanja dolara, trgovci kažu da ulagači ne žele da im uzmanjka dolara pred Dan zahvalnosti koji se u SAD-u obilježava u četvrtak. Zabilježen je također i pojačani interes japanskih uvoznika za američkom valutom.

Euro je pak oslabio prema dolaru nakon što je član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Ardo Hansson kazao da vidi prostor za daljnjim smanjenjem kamatnih stopa.

Prošlog tjedna nakratko se spustio i do 1,3399 dolara, nakon medijskih napisa u kojima se sugeriralo da bi ECB mogao uvesti negativne kamatne stope na depozite za banke.

Analitičari i trgovci upozoravaju da bi niže cijene nafte mogle pojačati zabrinutost od jačanja pritisaka na usporavanje stope inflacije u eurozoni.

Član izvršnog odbora ECB-a Benoit Coeure kazao je da će se usporavanje rasta cijena, odnosno dezinflacija, za sada nastaviti, no da neće prerasti u deflaciju.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙