FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro stabilan; podaci Eurostata stišali strahove od deflacijskih pritisaka

Autor: vmom
LONDON, 29. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Euro se u petak na međunarodnim tržištima zadržao blizu najviših razina u pet godina prema jenu i najviše razine u mjesec dana prema dolaru, nakon što su podaci o jačanju inflacije u eurozoni umirili zabrinutost u vezi deflacijskih pritisaka u zoni primjene zajedničke valute.

Euro je tako ojačao 0,1 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3611 dolara, što je nedaleko najviše razine u mjesec dana od 1,3622 dolara, na koju se ranije nakratko popeo.

U istom je postotku euro ojačao i prema jenu, na 139,23 jena. Ranije je nakratko dosegnuo 139,705 jena, najvišu razinu od kolapsa investicijske banke Lehman Brothers u drugoj polovini 2008. godine.

Dolar je nakratko dosegnuo i najvišu razinu u šest mjeseci prema jenu, od 102,61 jena. Potom se stabilizirao na 102,30 jena.

Od vijesti iz eurozone izdvajaju se najnoviji podaci statističkog ureda Eurostata o inflaciji. Rast potrošačkih cijena u studenome je ubrzao na godišnjoj razini, na 0,9 posto, nakon 0,7 posto u listopadu. Inflacija je tek nešto viša nego što su ekonomisti očekivali.

U fokusu su bili i podaci Eurostata o nezaposlenosti u listopadu, koji su pokazali blagi pad stope nezaposlenosti u eurozoni.

Analitičari kažu da bi takvi podaci trebali biti dostatni da umire zabrinutost u Europskoj središnjoj banci (ECB) u vezi niske inflacije, te bi ih mogli odvratiti od daljnjeg smanjenja kamatnih stopa, već na sastanku idući tjedan.

"Podaci govore da sa strane inflacije nema žurbe za daljnjim potezima ECB-a. To je razlog visokih razina eura kojima upravo sada svjedočimo", kazao je Ulrich Leuchtmann, čelnik valutne analize u banci Commerzbank.

Po njegovim bi riječima euro mogao još malo ojačati, ali će mu dobitci biti ograničeni pred redovni mjesečni sastanak ECB-a i tiskovnu konferenciju predsjednika ECB-a Marija Draghija idući tjedan. Leuchtmann očekuje stabilizaciju tečaja eura u rasponu između 1,35 i 1,36 dolara prema kraju godine.

S druge strane, zbog očekivanja nastavka popustljive monetarne politike u Japanu očekuje se i daljnje slabljenje jena. U SAD-u bi pak Fed mogao početi smanjivati monetarne poticaje, i to najvjerojatnije početkom iduće godine.

Britanska funta nakratko je danas dosegnula najvišu razinu u 11 mjeseci prema dolaru, od 1,6375 dolara, te najvišu razinu u pet godina prema jenu nakon što je središnja banka Bank of England (BoE) neočekivano smanjila poticaje sektoru nekretnina. Trgovci su taj potez protumačili kao potvrdu optimizma središnje banke u pogledu gospodarskih prognozi, kao i da je BoE korak bliže podizanju kamatnih stopa.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙