FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte kliznule uoči pregovora s Iranom

Autor: mkuz
LONDON, 19. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su danas na londonskom tržištu prema razini od 108 dolara za barel o očekivanju ovotjednog sastanka Irana i zapadnih zemalja koji bi mogao dovesti do ublažavanja sankcija i povratka iranske nafte na tržišta.

Na londonskom se tržištu cijena barela sirove nafte spustila 19 centi, na 108,28 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 28 centi nižoj cijeni, od 92,75 dolara.

Šest zapadnih sila i Iran pregovarat će od srijede kako bi postigli privremeni sporazum o iranskom nuklearnom programuana. Američki državni tajnik John Kerry u ponedjeljak je zatražio od Irana da se dogovor finalizira, ali i dodao da "nema posebnih očekivanja" u vezi s pregovorima u Ženevi.

"Čini se da će strane potpisati nekakav sporazum ovog vikenda. Vjerojatno će to biti privremeno rješenje i neće značiti puno kada je u pitanju smanjenje naftnih sankcija, ali će dati značajan vremenski okvir za daljnje korake", rekao je Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Zbog sankcija Iranu povezanih s nuklearnim sporom opskrba svjetskog naftnog tržišta umanjena je za oko milijun barela nafte dnevno, a sporazum bi vratio dio te nafte na ionako dobro opskrbljena tržišta.

"Cijene barela nafte na londonskom tržištu mogle bi se spustiti ispod 100 dolara bude li Iran mogao proizvoditi i izvoziti maksimalni potencijal", kazao je David Hufton iz PVM-a.

Naftna je tržišta dodatno pritisnula obnovljena zabrinutost zbog mogućeg pooštravanja monetarne politike u SAD-u, nakon što su čelnici američke središnje banke jučer skrenuli pozornost na stabilizaciju oporavka u američkom gospodarstvu koja bi mogla potaknuti smanjenje monetarnih poticaja, vrijednih 85 milijardi dolara mjesečno.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 105,04 dolara, što znači da je bila 20 centi niža u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙