FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Val kupovina i napetost u Libiji zaustavili pad cijena nafte

Autor: mkuz
LONDON, 4. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stablizirale su se danas na međunarodnim tržištima iznad razine od 106 dolara za barel jer su se ulagači odlučili za kupovinu nakon naglog pada cijena na kraju prošlog tjedna a dodatnu potporu tržištu pružile su i nove napetosti u Libiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 39 centi, na 106,31 dolar. U petak zaključila je trgovinu u minusu tri dolara, kliznuvši na najnižu razinu od 4. srpnja. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 26 centi višoj cijeni, na 94,87 dolara. U petak zaključio je trgovanje u minusu od 1,77 dolara.

"Svjedoci smo blagog oporavka cijene na londonskom tržištu nakon oštrog pada u petak", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Danas je naftna tržišta poduprla napetost u Libiji nakon što je jučer poziciju tamošnjih središnjih vlasti poljuljalo imenovanje autonomaške vlade u naftom bogatoj pokrajini na istoku zemlje. Iako taj potez po Reutersu nema praktično značenje, dodatno će pogoršati odnose između istočnog dijela zemlje i Tripolija i otežati normalizaciju izvoza nafte.

Zbog štrajkova u lukama i na naftnim poljima diljem Libije proizvodnja nafe smanjena je na oko 10 posto nekadašnjeg proizvodnog kapaciteta koja je prije građanskog rata proizvodila 1,25 milijuna barela dnevno.

"Stanje u Libiji ograničit će eventualni daljnji pad cijena u Londonu. Dok se to ne riješi, možemo očekivati potporu za cijene nafte", zaključuje Fritsch.

"Današnji rast cijena ipak je ograničen zbog ukupnog pesimističnog raspoloženja na tržištima nafte. Opskrba je obilna, posebno u Sjedinjenim Državama, a snažan američki dolar i geopolitički rizici u ovom su trenutku potisnuti", dodaje.

Dolar je u petak naglo ojačao nakon što su ohrabrujući podaci o američkoj industrijskoj proizvodnji potaknuli nagađanja da bi središnja banka ipak mogla već u prosincu smanjiti svoj program poticaja. Analtičari su dotada procjenjivali da će Fed to učiniti tek u ožujku iduće godine, s obzirom na slabije makrogospodarske pokazatelje iz najvećeg svjetskog gospodarstva.

Nagađanja su ujedno pritisnula naftna tržišta, uvelike oslonjena na Fedove poticaje za gospodarstvo.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 105,53 dolara, što znači da je bila 1,22 dolara niža nego prethodnog dana trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙