FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineski podaci i završetak pregovora s Iranom podigli cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 11. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte porasle su danas na londonskom tržištu budući da Iran i šest svjetskih sila nisu uspjeli postići dogovor o teheranskom nuklearnom programu a kineski podaci ukazuju na rast potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 35 centi, na 105,47 dolara. U petak zaključila je burnu trgovinu u plusu 1,66 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 20 centi nižoj cijeni, od 94,40 dolara.

Maratonski pregovori Sjedinjenih Država, Rusije, Kine, Velike Britanije, Njemačke i Francuske s Iranom završili su subotu u Ženevi bez dogovora, ali je najavljen njihov nastavak 20. studenog.

Zbog sankcija je opskrba tržišta iranskom naftom smanjena za više od milijun barela dnevno a njezino bi povećanje moglo ponovo pritisnuti cijene nafte, podsjećaju analitičari.

Dodatnu su potporu cijenama nafte pružili kineski podaci koji upućuju na rast potražnje za gorivom, s obzirom na ubrzavanje gospodarskih aktivnosti. Prema Reutersovim je izračunima kineska potražnja za naftom porasla u listopadu 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, nakon pada u prethodnom mjesecu.

Oporavak potražnje nadovezao se na prošlotjedne podatke koji su pokazali stabiliziaciju kineskog gospodarstva, uključujući solidan rast aktivnosti u industrijskom sektoru i oporavak izvoza.

Na američkom su tržištu cijene pritisnula nagađanja da će središnja banka možda ipak već ove godine smanjiti vrijednost mjesečnih poticaja za gospodarstvo, budući da pojačano zapošljavanje u listopadu navodi na zaključak o stabilnom oporavku.

"Neki investitori procjenjuju da su veće šanse da će Fed ukinuti poticaje prije nego kasnije no što očekuje većina na tržištu", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurstkog Commerzbanka.

Fedovi su poticaji dosada podupirali naftna i tržišta dionica, osiguravajući likvidnost.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 102,12 dolara, što znači da je bila 42 centa niža nego prethodnog dana trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙