FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napredak u pregovorima s Iranom zadržao cijene nafte nadomak 104 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 8. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima blizu razine od 104 dolara budući da zapadne sile pojačavaju napore kako bi postigle sporazum s Iranom o spornom nuklearnom programu.

Na londonskom su tržištu cijene barela nafte pale 50 centi, na 103,96 dolara, nakon što je tijekom noći pale 1,78 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 94,43 dolara.

Sankcije su svjetsko tržište lišile milijun barela dnevno iranske nafte ali je ono sada dobro opskrbljeno i trgovci smatraju da bi povećanje opskrbe iz Irana jako pogodilo cijene nafte.

Diplomati su izjavili da je prerano za zaključak da će sporazum s Teheranom biti postignut. Posrijedi je tek prvi korak u dugotrajnom procesu rješavanja spora s Iranom ali okvirni sporazum mogao bi biti postignut već danas, napominju.

"Čini se da razgovori Irana i drugih svjetskih sila kako bi se okončale napetosti zbog nuklearnog programa dobro napreduju i to utječe na cijenu nafte u Londonu", ističu u bilješci analitičari Phillip Futuresa.

Cijena nafte u Londonu sada je na najnižoj razini od prvog tjedna srpnja.

Značajniji pad naftnih tržišta zakočila je vijest da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju u listopadu na 9,75 milijuna barela dnevno, s 10,1 milijuna barela dnevno koliko je iznosila u rujnu.

Kineski gospodarski pokazatelji također nude potporu, kroz oporavak izvoza drugog po veličini svjetskog naftnog potrošača. Taj je podatak pak neutralizirao onaj o padu kineskog uvoza sirove nafte u listopadu na najnižu razinu u 13 mjeseci nakon što je u prethodnom mjesecu dosegao rekordnu razinu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 102,64 dolara, što znači da je bila 1,18 dolara niža nego prethodnog dana trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙