FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 27. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

BEJRUT - Zapovjednik pobunjeničke Slobodne sirijske vojske (FSA) u utorak je rekao da će njegova skupina zanemariti planiranu mirovnu konferenciju u Švicarskoj u siječnju i bez obzira na nju nastaviti borbu za svrgavanje predsjednika Bašara al-Asada. Stajalište generala Salima Idrissa pokazuje koliko će teško međunarodnim posrednicima biti dovesti sukobljene starne u Siriji za pregovarački stol. Konferencija "Ženeva 2" počet će 22. siječnja, priopćili su Ujedinjeni narodi u ponedjeljak, a cilj joj je dogovoriti osnivanje prijelazne vlade kako bi se okončao dvije i pol godine dug sukob u kojem je poginulo više do 120.000 osoba a milijuni raseljeni. Slobodna sirijska vojska je krovna organizacija koja obuhvaća mnoge pobunjeničke postrojbe, no izvori iz sirijske oporbe i analitičari kažu da su njen utjecaj već potkopale islamističke skupine koje uspostavljaju saveze među najsnažnijim pobunjeničkim snagama.

LOS ANGELES - Bijela kuća objavila je u utorak da spor između Kine i Japana oko otoka u Istočnom kineskome moru treba riješiti diplomatskim putem. "Politika koju je Kina protekli vikend najavila nepotrebno je zapaljiva", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest novinarima u Kaliforniji u kojoj je trenutačno predsjednik Barack Obama. "O takvim razlikama ne bi trebalo razgovarati prijetnjama ili odabirom zapaljivih riječi, nego bi ih trebalo rješavati diplomatskim putem", dodao je. Kina je objavila da je u Istočnom kineskom moru uspostavila "zonu protuzračne obrane" koja pokriva veliku površinu Južne Koreje i Tajvana, gdje je i arhipelag Senkaku. Ti su otoci pod kontrolom Japana, ali pravo na njih polaže i Kina koja ih naziva Diaoyu. Japan je uložio oštar prosvjed zbog najnovijeg poteza Pekinga.

RIM - Stranka desnog centra bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija objavila je u utorak da će glasovati protiv prijedloga talijanskog proračuna za 2014. godinu potvrdivši time odlazak iz vladajuće koalicije dan prije no što senat treba glasovati o isključenju Berlusconija zbog porezne prijevare. Vlada premijera Enrica Lette sazvala je glasovanje o povjerenju kako bi ubrzala usvajanje proračuna kojega parlament mora donijeti prije kraja godine a očekuje se da će imati dovoljan broj glasova i bez Berlusconijeve podrške. "Od danas smo u oporbi i velika je koalicija gotova", rekao je Renato Brunetta, predsjednik kluba zastupnika Berlusconijeve stranke u donjem domu parlamenta koja se sada ponovno zove "Naprijed Italija". Oko 60 zastupnika desnog centra otcijepilo se od stranke "Naprijed Italija" i obećalo podržati vladu što znači da Letta bez teškoća ima većinu potrebu za preživljavanje i prihvaćanje proračuna.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙