FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: rtom
ZAGREB, 26. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 12.30

ZAGREB - Sjedinjene Države šokirane su i razočarane nedavnim izgredom u Hrvatskoj kada je hrvatski nogometni reprezentativac Josip Šimunić poticao navijače na skandiranje ustaškog pozdrava, rekao je u ponedjeljak direktor Ureda američkog State Departmenta za područje jugoistočne Europe Jonathan Moore. "Šokirani smo i razočarani provokativnom retorikom", odgovorio je Moore na pitanje na jednom skupu u washingtonskoj Zakladi Carnegie za međunarodni mir, posvećenom stanju na jugoistoku Europe. Posebno zapanjuje da nakon utakmice u Zagrebu nije provokativno govorio neki huligan nego "nogometaš na terenu, koji izgleda ne zna povijest vlastite zemlje", drži Moore. On je istaknuo da su hrvatski predsjednik i premijer posvećeni demokratskoj budućnosti svoje zemlje što su pokazali u mnogim pitanjima, uključujući pitanje dvojezičnih tabli u Vukovaru. Šimunić je nakon utakmice Hrvatska - Island prošlog tjedna u Zagrebu publiku poticao na skandiranje ustaškog pozdrava "Za dom - spremni" za što ga je DORH kaznio s 25 tisuća kuna, a FIFA protiv njega pokrenula disciplinski postupak.

LJUBLJANA - Protiv bivšeg slovenskog premijera, sada oporbenog čelnika Janeza Janše pokrenuta je financijska istraga temeljem zakona o oduzimanju imovine nezakonita izvora, objavili su u utorak slovenski mediji. Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" piše da istraga koju je pokrenulo specijalizirano tužiteljstvo, a uključeni su policija, porezna uprava, ured za pranje novca i protukorupcijska komisija obuhvaća razdoblje od 2000. do listopada ove godine te Janšinu 640.000 eura vrijednu imovinu u nekretninama i vozilima. Istražuje se i imovina Janšinog brata Rajka, supruge Urške i njezine sestrične Nataše Pajenk, za koju se sumnja da je raspolagala Janšinim računima. U istu financijsku istragu uključena je i imovina Jože Zagožena, nekada istaknutog člana Janšine stranke, koji je zajedno s njim na prvostupanjskom sudu u Ljubljani bio osuđen na prvostupanjsku kaznu zatvora i novčanu kaznu u korupcijskoj aferi Patria, ali je u međuvremenu umro. Na Zagoženovo ime u austrijskim bankama otkriveno je 271.000 eura, navodi list.

LJUBLJANA - Slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar koji je u ponedjeljak dao neopozivu ostavku tvrdi da je sustav plaća u zdravstvu, uz nemoć da provede reformu zdravstva, glavni razlog njegova neočekivanog poteza. Nelogično je da direktor Luke Koper ima četiri puta veću plaću od direktora Sveučilišnog kliničkog centra Ljubljana u kojemu je skoro 8000 zaposlenih i čini polovicu slovenskih zdravstvenih kapaciteta, rekao je Gantar za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od utorka. Jedan od velikih problema u slovenskom zdravstvenom sustavu je upravljanje velikim zdravstvenim ustanovama u kojima se sredstva koriste neracionalno i za koje se, uz plaće koje se nude, ne mogu dobiti vrhunski menadžeri. Slovenija je među rijetkim državama EU koje ne povećavaju sredstva iz državnog proračuna za zdravstvo, a "odbijen je i moj prijedlog da se doprinos za zdravstvo naplaćuje i iz dobiti od kapitala, što poznaju druge države", rekao je Gantar. Zaposlenih u zdravstvu, ponajprije liječnika, za četvrtinu je manje od prosjeka u EU, rekao je.

SARAJEVO - Prvi ovosezonski snijeg u Bosni i Hercegovini u utorak je prouzročio manje poteškoće u prometu i to uglavnom na planinskim prijevojima, izvijestili su iz bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK). Tijekom prijepodnevnih sati entitetski meteorološki zavodi javili su da je visina snijega najveća na planinama pa ga je tako na Bjelašnici napadalo nešto više od tridesetak centimetara, a najviše snijega u gradskim područjima bilo je u Bihaću, gdje je registriran snježni pokrivač od dvadeset centimetara. U Sarajevu je tijekom noći i jutra palo desetak centimetara snijega, a u Banjoj Luci trinaest centimetara. Snijeg za sada nije prouzročio veće poteškoće u prometu u gradskim središtima, no snježni nanosi te niske temperature i jaki bočni udari vjetra otežavaju promet na zapadu i jugozapadu Bosne. Meteorolozi i idućih dana očekuju kako će snijeg nastaviti padati u većem dijelu BiH, dok će na području Hercegovine prevladavati kiša.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin kojega je u ponedjeljak u Rimu primio papa Franjo te talijanski predsjednik Giorgio Napolitano, a posjetio je starog prijatelja, bivšeg premijera Silvija Berlusconija, u utorak će održati u Trstu sastanak s talijanskim premijerom Enricom Lettom. Glavna tema razgovora bit će energetska pitanja, a središte Trsta, kako javljaju talijanski mediji, potpuno je blokirano iz sigurnosnih razloga. Putin i njegova pratnja u Italiju su doputovali s pet zrakoplova, koji su, među ostalim, prevezli i pedeset blindiranih automobila za Putina, 11 njegovih ministara i ostale članove izaslanstva. Dvije zemlje danas će potpisati sedam međudržavnih i 20 trgovinskih sporazuma, javljaju ruski mediji.

BEOGRAD - Nedavna izjava srbijanskog premijera Ivice Dačića da je Zapad približio Srbiju Rusiji zabrinula je veleposlanike vodećih zapadnih zemalja u Beogradu, piše u utorak srbijanski tisak. "Veleposlanstva najmoćnijih zapadnih zemalja u Beogradu vrlo su zabrinuta zbog izjave premijera Ivice Dačića da Zapad ‘približava Srbiju Rusiji’, koju tumače kao mogući ‘proruski zaokret’ prvog čovjeka srbijanske vlade", piše beogradski list "Danas". Do vlade su, po pisanju ovog lista, "stigle zabrinute reakcije više veleposlanstava, odnosno zamolbe za pojašnjenje Dačićevih poruka iz intervjua američkoj novinskoj agenciji Associated press (AP)" povodom početka gradnje plinovoda "Južni tok", svečano obilježenom u subotu, u kojem je istaknuo kako se zapadne zemlje trebaju zapitati zašto nisu ponudile odnose Srbiji kakve Beograd gradi s Moskvom. "Veleposlanstva sad pažljivo analiziraju izjave Ivice Dačića, uz bojazan da predsjednik Republike Tomislav Nikolić, kojeg općenito govoreći, smatraju ‘ruskim čovjekom’, dobija saveznika u zagovaranju više nego bliskih odnosa Beograda i Moskve", piše list "Danas". Dačić je u intervjuu za AP rekao i da tradicionalno bliski odnosi Srbije i Rusije neće utjecati na nastojanje zemlje da uđe u EU. "Mi želimo ujediniti naša dva strateška cilja - partnerske odnose s Ruskom Federacijom i članstvo u EU", kazao je Dačić, istaknuvši da bi Srbija željela i bliskije odnose s Washingtonom. "Ali, za partnerstvo je potrebno dvoje", ocijenio je Dačić za AP.

BAGDAD -Najmanje 46 ljudi poginulo je u ponedjeljak u napadima u Iraku, prema posljednjim podacima iračkih dužnosnika objavljenima u utorak. Prema prethodnim informacijama medicinskih i policijskih izvora u ponedjeljak je bilo ubijeno 35 osoba.

Napadi su bili uglavnom koncentrirani na glavni grad i sunitska područja na sjeveru zemlje, gdje je od siječnja ubijeno više od 5.900 ljudi, od kojih namanje 500 od početka studenoga. Najsnažniji napad je tijekom večeri bio izveden na prepunoj tržnici u središtu Bagdada so 23 žrtve. Ta tržnica je zatvorena za promet nakon atentata autobombom u kojoj je u travnju 2007. ubijeno 140 osoba.

Iračka vlada je nedavno pozvala međunarodnu zajednicu na pomoć nakon porasta nasilja. Washington je obećao da će se boriti uz iračke vlasti protiv al-Kaide, a Ankara je predložila pomoć.

PARIZ - Francuska je od početka znala za tajne razgovore između Irana i Sjedinjenih Država o nuklearnom programu, rekao je u utorak francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius i dodao da je njega o tome obavijestio američki državni tajnik. "Znali smo, John Kerry me informirao o razgovorima između Iranaca i Amerikanaca. Bio sam obaviješten o razgovorima čim su počeli", rekao je Fabius za radio France-Culture i dnevni list Le Monde. Američki dužnosnik u subotu je obznanio da su vođeni tajni američko-iranski razgovori te precizirao da su počeli nakon izbora iranskog predsjednika Hasana Rohanija u lipnju.

PEKING - Kina je poslala svoj jedini nosač zrakoplova na vojnu vježbu u Južno kinesko more u utorak unatoč teritorijalnim sporovima sa svojim susjedima i napetostima oko njezina plana uspostave zone protuzračne obrane u vodama oko kojih se spori s Japanom. Nosač zrakoplova Liaoning, stari nosač kupljen u Ukrajini i obnovljen u Kini, prošao je više od 100 vježbi, ali je ovo prvi put da je poslan u Južno kinesko more. Kina je najavila da će u Istočnom kineskom moru uspostaviti "zonu protuzračne obrane" koja pokriva veliku površinu Južne Koreje i Tajvana, gdje je i arhipelag Senkaku. Ti su otoci pod kontrolom Japana, ali pravo na njih polaže i Kina koja ih naziva Diaoyu. Prema ispitivanju javnog mišljenja koje je proveo kineski dnevnik Global Times, blizak konmunističkoj partiji, 85 posto ispitanika smtra da će zona protuzračne obrane pomoći u čuvanju kineskog zračnog prostora.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙