FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilna opskrba i pregovori s Iranom spustili cijene nafte nadomak 104 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 7. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima prema novoj najnižoj razini u četiri mjeseca, od 104 dolara, pritisnute visokim zalihama i kontinuiranim napretkom u pregovorima Irana i Zapada.

Na londonskom su tržištu cijene nafte pale 89 centi, na 104,35 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 25 centi višoj cijeni, od 95,05 dolara.

U fokusu tržišta neočekivana je odluka Europske središnje banke o sniženju ključnih kamatnih stopa u eurozoni na 0,25 posto, s već rekordno niskih 0,5 posto. Čeka se redovna konferencija za novinstvo predsjednika ECB-a Marija Draghija radi pojašnjenja tog poteza.

Ulagači će pozorno pratiti i najnovije podatke o američkom BDP-au u trećem tromjesečju, u potrazi za naznakama izgleda naftne potražnje.

"Kombinacija pesimističnih čimbenika pritišće cijene, a najvažniji među njima jest više više nego dostatna svjetska opskrba, uz očekivane dodatne kapacitete u Organizaciji zemalja-proizvođača nafte (OPEC) do kraja godine. Cijenama baš ne pomaže ni jačanje dolara", tumači Andrey Kryuchenkov iz VTB Capitala.

Zbog jačeg dolara roba poput nafte, čije su cijene iskazane u zelenim novčanicama, poskupljuje za vlasnike ostalih valuta pa potražnja slabi.

Zapadne zemlje će u dvodnevnim razgovorima s Iranom koji počinju danas pokušati postići dogovor o spornom nuklearnom programu koji je Teheranu donio sankcije.

Iako obje strane smatraju da je sporazum još daleko, iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif izjavio je da je moguć ako "obje strane dadu sve od sebe".

Ulagači također pozorno čekaju sutrašnju objavu podataka o zapošljavanju u SAD-u u listopadu kako bi bolje procijenili kada će američka središnja banka početi smanjivati monetarne poticaje, čija mjesečna vrijednost trenutno iznosi 85 milijardi dolara.

Tržišta će pratiti i današnje prve procjene američkog BDP-a u trećem tromjesečju. Podaci objavljeni u srijedu pokazali su da je gospodarski oporavak eurozone malo posustao u posljednje vrijeme, zbog čega američki podaci postaju još važniji.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 103,82 dolara, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙