FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze blago pale uoči sjednice ECB-a

Autor: neba
LONDON, 7. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros blago pale, nakon što su jučer dosegnule najviše razine u pet godina, jer su ulagači oprezni uoči sjednice Europske središnje banke i objave nekoliko ključnih makroekonomskih podataka u SAD-u.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,1 posto, na 1.294 boda, nakon što je jučer u jednom trenutku dosegnuo 1.300 bodova, novu najvišu razinu u pet godina.

Frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,1 i 0,3 posto.

U fokusu ulagača danas će biti sjednica čelnika ECB-a. Ne očekuje se dodatno smanjenje ključne kamatne stope, koja se već kreće na rekordno niskoj razini od 0,5 posto, no ulagači se nadaju da bi središnja banka mogla najaviti takav potez u prosincu.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će poslijepodne biti objavljeno izvješće o američkom bruto domaćem proizvodu. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u trećem tromjesečju gospodarstvo poraslo 2 posto na godišnjoj razini, sporije od 2,5-postotnog rasta u prethodnom kvartalu.

U petak će, pak, biti objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta, a moglo bi utjecati i na odluku američke središnje banke Feda kada će smanjiti poticajne monetarne mjere.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,8 posto, na 14.228 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙